Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2021. május 14.

Nem történt szörnyű tragédia másfél órája Szombathelyen egy anyukával és kislányával

Egy újszülöttnek minden álhír új, így évről évre feltámad hamvaiból a 112Press-től lopott képpel előadott "szörnyű tragédia"

"Szörnyű Tragédia! Másfél órával ezelőtt egy 28 éves anyukát és 4 hónapos kisbabáját ütötték el a zebrán - A sofőr továbbhajtott, a rendőrség nyomravezetői díjat tűzött ki erre az autósra! Terjesszétek!"

A 2021. májusában osztott verzió

Így kezdődik az a szombathelyi vonatkozású álhír, ami már több lájkvadász portálon is felbukkant az elmúlt években és amivel kapcsolatban már kértük, hogy senki ne ossza meg. Most éppen a minden*gyben . co címről érhető el, aminek az impresszuma az otp*rcpiheno . com-ról szól. (A csillagozásra és a domain elváltoztatására azért van szükség, hogy ne kerüljünk fel automatikusan az álhírterjesztők listájára.)

Az elmúlt napokban ismét több olvasónk jelezte, hogy belefutottak a közösségi oldalakon ebbe az anyagba. A jelzést köszönjük, de szélmalomharcnak tartjuk az ilyenek elleni küzdelmet, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot pedig látszólag nem érdeklik a sokakat átverő, kamu hírekkel operáló oldalak.

Az eredeti, 2018. november 26-i beszámoló, ami a fenti álhír alapját képezte itt olvasható. Az anyagban ott virít a lájkvadászok által az engedélyünk nélkül használt fényképfelvétel is. A szombathelyi rendőrök egyébként példás gyorsasággal azonosították a helyszínről elhajtó sofőrt, aki a lájkvadászok által megnevezett  fehér furgon helyett egy Ford KA-val ütötte el az asszonyt, ahogyan azt helyszíni élő adásunkban is elmondtuk.

A sofőrre felfüggesztett börtönbüntetést és járművezetéstől eltiltást kért az ügyészség.

A minden*gyben lájkvadász cikkében a középkorú nőt felcserélték 28 éves anyukára, akinél a kiérkező mentők állítólag koponyaalapi törést és medencetörést állapítottak meg. A mentők azonnal kórházba szállították és jelenleg is az életéért küzdenek - írják a dátum nélküli cikkben, így vélhetően jövő ilyenkor is az életéért küzdenek majd a "másfél órával korábbi" baleset után.

A kamu történet kiötlőinek másik aljas húzása, hogy konkrétan megnevezték a gázoló járművének típusát és tettek mellé egy rendszámtöredéket is. Bár az ilyen lapok olvasóinak törzsközönsége általában nem jut el az olvasásban eddig a részig, ennek ellenére gyanúba keverhetnek olyan áruszállítókat, akiknek semmi közük az amúgy meg sem történt balesethez.

Lincselésre fel!

A Dolgozók útján meg nem történt balesettel kapcsolatos átveréssel tavaly foglalkozott az ugytudjuk.hu portál is.

Népszerű lájkvadász cikkek

Mivel nem tartozunk a lájkvadász oldalak törzsolvasói közé, így most kíváncsian néztük meg, melyek azok a cikkek, amik 2021. májusában nagyon érdeklik a látogatókat. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Lájkvadász cikkek

Lájkvadász cikkek

Lájkvadász cikkek

Kerüljük a szenzációhajhász címeket

A kezdetektől ügyelünk arra, hogy a 112Press oldalain ne legyen félrevezető, vagy szenzációhajhász cím és cikkeinkben is kerüljük a "szenzációs, brutális, döbbenetes, elképesztő, hihetetlen" szavak használatát, ezt megteszik helyettünk néha azok, akik átveszik az anyagainkat. Nálunk nem kell attól sem tartani, hogy a címben jelzett esetről csak a kattintás után derül ki, hogy az valójában Ausztráliában történt, a múlt században. Ezzel rengeteg potenciális olvasót veszítünk, cserébe viszont nyugodtan állíthatjuk, hogy nem verjük át a látogatóinkat.

Már több mint két évtizede kérjük, hogy senki ne osszon meg semmit, amiben azt kérik, hogy ossza meg mindenkivel! Továbbá fontos a források ellenőrzése is megosztás előtt, de sajnos erre úgy tűnik, egyre kevesebben képesek.

Ha egy hírforrás impresszumában nem található pontos cím, elérhetőség, valós személy, akkor azt a forrást nem feltétlenül kell komolyan venni. Ha valaki komoly hírforrásra hivatkozik, de eközben nem található link az ott megjelent konkrét cikkre, csak pl. a főoldalra, akkor szintén komolytalan próbálkozásról van szó, a legnagyobb valószínűség szerint.
 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.