2017. március 21.

Fordult a kocka: rendőrségi eljárás indult egy facebook-os "figyelmeztetés" után

Ismét egy megdöbbentő szombathelyi történet kapott szárnyra a neten, nem sokkal a kamunak bizonyult késes rablás után. Ezúttal egy közfeladatot ellátó férfi arcát és nevét tették ki egy Facebook bejegyzésben egy történettel, miszerint az illető feladata ellátása közben összevert egy nőt. A megrágalmazott férfi feljelentést tett a rendőrségen.

Több olvasónk is elküldte azt a Facebook-bejegyzést, amiben egy szombathelyi mentődolgozóval kapcsolatban fogalmaztak meg súlyos vádakat, mellékelve az illető Vas Népéből lementett fotóját és nevét is. A hozzászólásoknál egymást érték a férfi "megnyomorítására" tett javaslatok, illetve a tanácsok, hogy akkor kell összeverni, amikor civilben van.

Fordult a kocka: rendőrségi eljárás indult egy facebook-os
A kép csak illusztráció.

Néhány órával a bejegyzés publikálása után már feltettük kérdéseinket a lavinát elindító személyeknek, egyben figyelmeztettük őket arra is, hogy a Facebookon megjelent leírás és a hozzászólások számos esetben büntetőjogi kategóriába esnek. Természetesen ezúttal is megkerestük a rendőrséget.

A Facebook-on publikált bejegyzést fél nap után törölték, azonban a figyelmeztetésnek szánt posztot addigra már sokan megosztották, illetve sokan voltak azok is, akik ismerték azt a férfit, akiről a bejegyzés szólt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense, Leibinger Eszter rendőr hadnagy  kérdésünkre az alábbi választ küldte el:

"A Facebookon 2017. március 19-én megjelent „történet” vonatkozásában tájékoztatom, hogy az ügyben a Szombathelyi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított."
 
A szűkszavú válaszból kiderül, hogy fordult a kocka, azaz nem egészen volt kerek a történet, amit bejegyzést közzétevők a nagyközönségnek tálaltak.
 

Az esetről később részletesen beszámolunk. Addig viszont kérjük olvasóinkat, hogy egészséges kételkedéssel olvassák el a Facebook-on felbukkanó szenzációs híreket, főleg, ha azok feltűnően egyoldalúak, illetve józan paraszti ésszel is számtalan ellentmondást, nem valós részt tartalmaznak.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.