Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. december 28.

Átverés a COVID-19 vakcinától megbetegedett gyerek - a kép igazi, a történet kamu

Egy 2019. májusa előtt készült, sokak számára sokkoló fotósorozattal riogatják azokat, akik be akarják oltatni magukat az új típusú koronavírus ellen.

Már Magyarországra is elért az álhír az új típusú koronavírus elleni oltás miatt egész testfelületén súlyos elváltozásokat elszenvedő kisfiúról, a gyerekről készült fotósorozattal együtt. A történet hitelességét elvileg a fényképek igazolják.

A Stevens-Johnson szindrómában szenvedő kisfiú fotóját álhírhez használták

Szerencsére ma már pár másodperc alatt ellenőrizhető a forrás, így ennyi idő alatt ki is derült, hogy a képsorozat már 2019. májusában is elérhető volt az Interneten és egy Stevens-Johnson szindrómás (SJS) kisfiúról készült.

A fénykép már 2019. májusában is elérhető volt az Interneten

Azt talán magyarázni sem kell, hogy másfél évvel ezelőtt még oltás sem létezett a Covid-19-re, így a kisfiút meg sem betegíthette az oltóanyag.

A Stevens-Johnson szindróma allergiás eredetű betegség, amely súlyos, szimmetriás, enyhén vöröses, ödémás, vagy hólyagos kiütésekkel jár a bőrön és a nyálkahártyákon. Baktériumok, vírusok (Coxsackie,-Echo,-Herpesvírusok), gombák (Histoplasmosis) egyes gyógyszerek (penicillinek, phenytoin, antiepilepticumok) válthatják ki a betegséget. Legtöbbször nem sikerül a kiváltó okot megtalálni. (A betegségleírás forrása: drdiag.hu)

Az álhír ismeretlen elindítói az oltás ellen kampányolnak egy valóban beteg, de a COVID-19-cel semmilyen összefüggésben nem lévő gyermek képeivel. Kérjük olvasóinkat, hogy ne továbbítsák, ne osszák meg a képsorozatot, ha esetleg belefutnak!

Az pedig csak egy apró adalék, hogy egyelőre még nem oltanak gyerekeket az új típusú koronavírus ellen. Első körben az egészségügyi dolgozók kapnak a vakcinából.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.