Barion Pixel
Frissítve: 2013. augusztus 02.

Átverés a szombathelyi rákos kisgyereknek gyűjtő levél

Ismét visszaél valaki a jó szándékú és hiszékeny emberekkel a Facebook-on. Most egy rákos kisgyerek szombathelyi transzplantációjára gyűjtenek.

Kamu, kamu, kamu. Tömörebben és érthetőbben már nem tudjuk leírni. Kérjük Olvasóinkat, gondolkodjanak, mielőtt bármilyen segítségkérő levelet továbbküldenek, hiszen többet árthatnak, mint amennyi haszna van egy "Továbbítás" gomb megnyomásának. A legújabb otromba átverés is sebesen terjed a Facebook-on, íme a szövege:

"SEGÍTSETEK, HA TUDTOK! Egy daganatos kisgyerek vár átültetésre a Markusovszky kórházban, a donor megvan, az engedély megvan, de anyagiak, támogatás hiányában nem tudják elvégezni az átültetést! Az utolsó percek, a donor még 9 napig "életképes". A még hiányzó összeg már csak százezres nagyságrendű. Segítséget az onkológia főorvosnője kért telefonon, ezért megosztom, hátha tudtok valamennyivel hozzájárulni. A telefon, ahová be lehet jelenteni a hozzájárulást: 06/70/416*** nyugodtan hivatkozzatok rám, az igazolást futárposta viszi, mivel az idő nagyon sürget! Segíts, hogy ne vesszünk el egy életet, és hogy a donor is "megfelelő" helyre kerüljön!"

Hiába blődség, sokan továbbítják
A levél több sebből vérzik, de ezt nem veheti észre mindenki első olvasatra. A donorra vonatkozó részt nagyvonalúan átugorjuk, feltételezhető, hogy nem csontvelő-, hanem egyéb szerv átültetésére céloz a levélíró, sejtetve, hogy valaki a klinikai halál állapotában várja, hogy lekapcsolják a gépről és szerveit átültessék. És mindezt pénzért, amit a gyermek szüleinek kellene kifizetni. A kórház főorvosnője ezt állítólag telefonon közli valakivel, segítséget kérve tőle. Általában így szokott ez működni. Persze. Naná. Természetesen. Aha.

Visszakereshető, ellenőrizhető nevekkel nem is kell fárasztani a címzetteket, elég egy privát telefonszám. A támogatást meg futárposta viszi, mert olyan sürgős a dolog, hogy az azonnali banki átutalás nem is jó, azonnal készpénz kell a kézbe. Talán még valami fecnit is adnak érte, "igazolásul". Ugye bizsereg már az Olvasók vészjelző receptora?

De nézzük tovább. Egyszerűen ellenőrizzük, vajon kinél cseng ki a telefon. "Az előfiető adatai titkosak" - jön a válasz. Csupa olyasmi, ami elgondolkodtató. A levélből hiányzik a minimális azonosíthatóság is. Sem egy név, sem dátum, sem betegség pontos megnevezése. A lélekre ható kamu lánclevelek és csalások ügyes ötvözetéről van szó. A recept egyszerű: "Kisgyerek rákos, küldd tovább mindenkinek és adj pénzt, de gyorsan!"

Mit tehet a címzett?
Az első és legfontosabb: gondolkodni a továbbküldés helyett. Az első meghatottság könnyeit letörölve rá kell csapni egy hatalmasat a "Megosztás" gomb felé tévedő ujjra, de úgy, hogy az fájjon. Ezután már racionálisabban át lehet gondolni a teendőket, ezen a pár percen semmi nem múlik. Ellenőrizni kell, hogy a levélben szerepel-e visszakereshető adat. Ha nem, a megoldás: TÖRLÉS. Itt pl. két konkrét adat van, a kórház neve és a telefonszám. Ha mindenáron segíteni akarunk, akkor először is tárcsázzuk a kórház számát és kérdezzük meg az érintett osztályon, valós-e a felhívás? És máris borul a mutatvány.

Bár a körlevelet sokan továbbküldték, mégis mi voltunk az elsők, akik erre rákérdeztek a kórháznál. És azonnal meg is kaptuk a választ a költői kérdésünkre: nincs ilyen eset és ha lenne, akkor sem így működik. A Markusovszky kórház bekérette az általunk gyanúsnak talált levelet, majd Prof. Dr. Nagy Lajos PhD vezérigazgató főorvostól kaptuk meg a mindent eldöntő, tömör választ: "Az Ön által küldött levélnek nincs valóságtartalma."

Szerettük volna tőrbe csalni a titkosított telefonszám tulajdonosát egy 20 ezer forintos felajánlással, de már kikapcsolta a telefonját. A levelet továbbítottuk a rendőrségre. Kérjük azon olvasóinkat, akik adakoztak a nemlétező rákos kisgyerek szervátültetésére, tegyenek feljelentést. És kérjük azokat, akik meggondolatlanul továbbítottak egy levelet, gondolkodjanak el rajta, hogy bűnözőknek segítettek, akik beteg gyermekek mögé bújva csaltak ki pénzt.

Nem azt mondjuk, hogy ezután senki ne továbbítson semmit, csupán azt kérjük, hogy kizárólag olyan üzenetet továbbítsanak, aminek valóságtartalmáról és aktualitásáról meggyőződtek. Ha pedig nem hajlandók ekkora áldozatra, akkor töröljék a levelet, de ne küldjék tovább és emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásuk. Még akkor sem, ha rákos gyermekek, vagy hat vagon kismacska élete a tét, legalábbis a levél szerint. Mert hiába áltatják magukat sokan, a forward (továbbítás) gomb nyomogatása önmagában semmit nem old meg.

Tanmese: A tréfás pásztor
Egy pásztor kihajtotta nyáját a faluból távolabbra, és a következő tréfával töltötte az időt: hangosan kiáltozva segítségül hívta a falusiakat, mímelve, hogy farkasok támadtak a juhokra. Kétszer-háromszor meg is ijedtek a falusiak, és előrohantak, de aztán nevetve távoztak. Végül azonban történetesen tényleg megjelent a farkas, és nekiesett a nyájnak. A pásztor segítségért kiáltott, de a többiek azt hitték, hogy szokása szerint csak tréfál, és nem sokat törődtek vele. Így aztán elpusztult minden juha. A mese bizonyítja, hogy ezt nyerik a hazudozók: akkor sem hisznek nekik, ha igazat mondanak.

A valóság
A kamu, vagy szándékosan csalási céllal útnak indított lánclevelek hatalmas károkat okoznak. Nem csak a feleslegesen lekötött erőforrásokra gondolunk, mert a napi 50 spam mellé befér még egy a legtöbb postafiókba, de a sok hamis levél mellett elkallódhat az, ahol valóban kisírt szemű szülők állnak a háttérben, igazi segítségre várva. Ezért tartjuk felelősnek a szemétáradatért azokat a felhasználókat, akik mindent továbbküldenek, ész nélkül.

Segítség kell, mit csináljak?
Segítségkérő lánclevelet ésszel is lehet indítani. Felejtsük el a "küldd tovább mindenkinek!" mondatot, az ilyennel felvértezett levél a kukába való. Szűkítsük le a kört, kiknek szánjuk az üzenetet és kérjük ismerőseinket, csak ilyeneknek küldjék tovább az üzenetet. (Pl. a szombathelyi véradással mit kezdhet az, aki Londonban kapja meg erről a felhívást?) Az üzenet tartalmazza a hátteret, amiért a levél íródott és a kapcsolattartók nevét, pontos elérhetőségét. A telefonszám nagyon fontos! Szerepeljen a levélben az, hogy melyik településről van szó, megyeszékhelyek kivételével a megyét is tessék feltüntetni. A "tegnap, nemrégiben, mostanában" szavak szintén elfelejthetők, pontos dátumot kell írni, évszám, hó, nap formátumban. (Példa: A "tegnap eltűnt a nagymamám" kezdetű levelet bármikor újra elindíthatja valaki, de a "2006. április 13-án eltűnt a nagymamám..." kezdetű levelet épeszű ember nem kezdi köröztetni a neten 2012-ben.

Jó tudni, hogy az elindított lánclevelet képtelenség gyorsan megállítani, ezért csak óvatosan szabad ilyennel élni. A sok felesleges írásjellel és csupa nagybetűvel írt üzenet komolytalan benyomást kelt, hiába tartalmaz esetleg fontos információt. Semmivel sem különb, mint ha valaki arról értekezne, hogy marslakók cibálják a fülcimpáját.

Végezetül egy "népi megfigyeléssel" zárunk: egy csaláson, átverésen alapuló levelet mindig legalább százszor többen küldenek tovább, vagy lájkolnak, mint a csalásra figyelmeztető üzenetet. De azért nem adjuk fel... 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.