Barion Pixel
2018. május 13.

Átverés: heti 2880 forintba kerül, ha valaki bedől a "lejáró Messenger" üzenetnek

Jellemzően a gyerekeket célozza meg az az átverő hirdetés, ami azzal riogat, hogy 40 másodpercen belül lejár a FB Messenger előfizetés, azaz már csak ennyi idő van arra, hogy ne veszítsük el névjegyzékünket, üzeneteinket, képeinket. Aztán megindul a visszaszámlálás, ezredmásodpercnyi pontossággal.

Rövid ideig látszik, hogy honnan jön az üzenet és az nem a Facebook

A visszaszámlálós beetetésekről már többször írtunk, a lényegük, hogy a megtalált személy ne kezdjen el gondolkodni, ne nézzen utána, hogy valós-e az üzenet tartalma, hiszen "mi van, ha igaz"? A mostani átverés a FB Messengeren található adataink, ismerőseink elvesztésével fenyeget és ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csak meg kell adni a telefonszámunkat és el kell fogadni a feltételeket.

Sajnos sokan bedőlnek ennek a trükknek, köszönhetően a visszaszámlálónak, ami még arról a címről is elvonja a figyelmet, ahonnan az üzenet jön. Pedig annak köze sincs a Facebook-hoz, vagy a Messengerhez. (Vajon befizetnék-e az emberek a gázszolgáltató nevében érkezett utolsó felszólítást, ha a feladó, illetve a pénzutalásnál a címzett mezőben Trottmonilosz Vanillosz neve szerepelne, címként pedig egy elhagyatott tanyaépület? A kérdés költői, sajnos sokan befizetnék.)

Semmi nem történik, ha befejeződik a visszaszámlálás, csak a csalók csalódnak

Sokadszorra kérjük, az ilyen rövid idejű visszaszámlálós "akcióknak", kihagyhatatlan lehetőségeknek ne dőljenek be, semmit nem fognak veszíteni, ha nem élnek egy percen belül a remek ajánlattal, sőt!
 

De lássuk, vajon elvesznek-e a Messenger adataink, ha hagyjuk kipörögni a számlálót? Nos, nagy meglepetést nem okozott az eredmény, a számláló megállt egy ezredmásodpercnél! Megmenekültünk!


Ingyenes apróságok alkalmanként 960 forintért, hetente háromszor

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, mi van, ha "meg akarjuk menteni" az adatainkat, ahogy bizonyára sok tapasztalatlan gyermek és sok naiv felnőtt is megteszi. A telefonszám megadásával és a válaszüzenet elküldésével emeltdíjas szolgáltatásra iratkozunk fel, aminek köszönhetően hetente háromszor kapunk olyan tartalmat a telefonunkra, amitől ezerszer jobbakat találunk a neten, igaz, azért nem kell alkalmanként 960 forintot fizetni.
 

Magyarul aki feliratkozik a szolgáltatásra, az havonta akár 11520 forintot is fizethet azért, hogy 12 "vicces" animációpakkot kapjon az szolgáltatótól. Biztosan van olyan, akinek ez megéri, de mi inkább azt kérjük a szülőktől, hogy beszéljenek okostelefont használó gyermekükkel, hogy ne dőljenek be az ilyen trükköknek. Mi pedig vállaljuk, hogy ez a remek üzleti vállalkozás bepereljen minket, amiért rontjuk a bizniszt.

 

Nem adják fel
 

De vajon megússzuk-e annyival, hogy simán kilépünk a csalók oldaláról megrendelés nélkül? Időnként sajnos nem. Kilépés után mi pl. arról kaptunk értesítést, hogy az előzőnél is nagyobb veszélybe kerültünk, mivel 13 vírus található a telefonunkon, ami törli a képeinket, a telefon memóriáját, de még az akkumulátort is elpusztítja.

Nem adják fel az ijesztgetést és ismert cégek logóival is visszaélnek

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük 30 másodpercünk van elküldeni az adatainkat... És a visszaszámláló elindul. 

A jó öreg számláló itt sem hagy időt a gondolkodásra

Csak egy gombnyomás és máris búcsút mondhatunk heti 2880 forintnak.

Aki ijedtében elküldi a válaszüzenetet az egy olyan méregdrága spirálba kerül, ahonnan nehéz kilépni

Reméljük egyre többen vannak azok, akik az ilyen figyelmeztetéseket látva nagyot ásítanak, hogy ez unalmas és ők mindezzel tisztában vannak. Az üzlet azonban virágzik, hiszen a csalók is tisztában vannak vele, hogy a szülők inkább kifizetik az egy-két hónapnyi emeltdíjas szolgáltatás árát és ennyi pénzért nem perlik a céget, amely persze bevédi magát az apróbetűs részekkel, hiszen nem tudhatja, hogy aki elküldi az üzenetet az mennyi idős. Márpedig ők csak 18 éven felettieknek engedélyezik ezt.

Helyesírási hibáktól sem mentes apróbetű


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.