Barion Pixel
Szerző: Tánczos Mihály 2021. május 18.

Vélemény: Tanulókat követ egy szürkés-kék Opel Sárváron? – Van néhány kérdés ezzel kapcsolatban

Háromszáznál többen megosztottak egy hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, ha a gyerekeket egy jármű követné. De magával az alap történettel kapcsolatban van némi aggályunk.

- Sárvári tanuló lányok jelezték nekünk, hogy a tegnapi és a mai napon egy szürkéskék Opel típusú személygépkocsi követte őket. Mindkét nap Sárváron a vár, LIDL környékén és az Alkotmány utca felé haladva. Rendszámot csak töredékben tudtak adni – írta ki a Facebookra a Rábapatyi Polgárőr Egyesület, majd tanácsot is megosztottak az ilyen esetekkel kapcsolatban. - Minden esetben, ha ilyen fordul elő, kérjenek segítséget! Akár egy felnőttnek szóljanak, vagy egy boltba menjenek be, ahol szintén kapnak segítséget! Vigyázzunk egymásra!

Tanulókat követett az Opel?

A tanács valóban megszívlelendő és a szülőknek érdemes többször is beszélni erről a gyerekekkel, hogy rögzüljön bennük, mit kell csinálni.

Magával az esettel kapcsolatban a rövid leírás ellenére felmerült néhány kérdés. Az már előremutató, hogy nem sötét furgonról van szó, ukrán, orosz, vagy szerb sofőrökkel. Aki azt gondolná, hogy a sötét furgonos rémtörténet már kikopott az elmúlt években, azt el kell keserítenünk, néhány hónapja ismét előkerült a Dunántúlon. Egy valahonnan elkéső tanuló mondta el, kiegészítve azzal, hogy be akarták tuszkolni a furgonba, de szerencsére egy autós megállt és elijesztette a gyermekrablót. Ezután a rejtélyes autós is távozott. (Megjegyzés: Igen, ha valaki éppen megment egy gyermeket a gonosz szervkereskedőktől, akkor jellemzően utána magára hagyja őt az út szélén, azzal az intelemmel, hogy most már menjen haza, mert kint veszélyes…)

furgon2

2015-ben egy iskolaigazgató a Facebookon terjedő, több száz ember által megosztott fekete furgonos rémmese miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel az „áldozat” az iskola tanulója volt és az édesanyja osztotta meg az „elborzasztó” esetet. A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján hamar rájött arra, hogy élénk fantáziájú gyermekről és figyelemre, sajnálkozásra vágyó édesanyáról volt szó és a diák be is ismerte, hogy csak kitalálta az esetet. Azóta még több hasonló kamu sztori is lebukott. Vonatkozó cikkeink között szombathelyi esetek is helyet kaptak.

Azt javasoljuk olvasóinknak, hogy a fekete furgonos történeteket és mutációikat egészséges kételkedéssel fogadják. Nem szabad kizárni azonnal, hogy igaz lehet, de ha nem történt bejelentés a rendőrségre, miközben a Facebookon egyre rémisztőbb részletek derülnek ki,  akkor már minimum gyanakvásra ad okot az eset.

A Facebookon megjelent történetet bódult fiatalok tették közzé

A sárvári példánál az még hihető, hogy első nap követte egy Opel a tanulókat, de az már elgondolkodtató, hogy második nap megfigyelik a jármű típusát, színét, de a rendszámból csak töredéket tud megfigyelni több gyermek. A valóságban vagy látják a rendszámot, vagy nem, de az kevésbé hihető, hogy az XYZ-987*-ből csak a Z-t és a 8-ast látják. (*Fiktív, példának használt rendszám.)  

Javasoljuk a szülőknek, hogy Facebook-megosztások helyett mielőbb tegyenek bejelentést a rendőrségen, ha a gyermekük elmondja, hogy valaki követte őket és/vagy megpróbálta elrabolni. Hiszen pl. a belvárosban a térfigyelő kamerákkal könnyen és gyorsan azonosítható legalább a jármű. Ha pedig a kamerafelvételen mégsem látható a gonosz cukrosbácsi, vagy szervkereskedő, akkor megtudják, hogy a gyermeknek kicsit élénk a fantáziája. Éppen elég nyűg van a hétköznapokban, felesleges még kitalált szervkereskedőkkel, gyermekmolesztálókkal, kukkolókkal is riogatni. Ajánlott olvasmány: A farkast kiáltó fiú.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.