Barion Pixel
Szerző: Csongrád Megyei RFK 2015. június 12.

Hazudott a lány a fekete furgonról és az emberrablókról

A szegedi rémtörténetről már a kipattanása után megírtuk, hogy valószínűleg kitaláció, de tízezernél többen osztották meg igazként. A csongrádi zsaruk rámozdultak és nagyon hamar kiderült: a lány hazudott.

„Fekete furgont” és támadást nem rögzítettek a térfigyelő-kamerák. A képeken csak a lány látszik - ezzel a címmel adott ki közleményt a rendőrség.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen rendelt el nyomozást 2015. június 10-én, miután aznap feljelentés érkezett arról, hogy két nappal korábban a szegedi Mars téren megtámadtak egy 17 éves lányt.

A rendőrök széleskörű adatgyűjtést folytattak és lefoglalták a térfigyelő-kamerák felvételeit. Ezeken a feljelentő által megjelölt helyen és időben csak a lány látszik, nem támadták meg és „fekete furgon” sem állt a parkolóban.

Hazugság volt a fekete furgonos támadás

A lány 2015. június 12-i kihallgatásán elismerte, hogy sérelmére nem követtek el bűncselekményt.

Kiegészítésünk
 

Az eredeti történet számos sebből vérzett, de a Facebook közösségben rengetegen vannak, akik a huszadik átverés után sem fognak gyanút, mert talán jobban szeretnek rettegni, mint gondolkodni, emiatt tízezrek osztották meg a sztorit. Ezúton is gratulálunk az iskolaigazgatónak, aki sopánkodás helyett feljelentést tett.

Facebook oldalunkon még a furgonos sztori tombolásakor megírtuk, hogy ez  nagy valószínűséggel egy kitalált történet és felvetettük az ezt valósként közlő Délmagyar című újság felelősségét is. A bejegyzés itt olvasható.

Azok kedvéért, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal közöljük a vitaindító írásunkat:

Mindig lesznek, akik elhiszik ezeket a városi legendákat, amiket időnként meggondolatlan tinik mesélnek, saját "élményként". Bár a történet messziről bűzlik, végre valakinek volt esze. Az iskolaigazgató megtette azt, amit a figyelemre éhes lány és anyuka nem: feljelentést tett, de ezzel ki is rántotta a szőnyeget a kamu történetet elmesélő lány alól.

Az emberrablókat rejtő fekete furgon valószínűleg ezúttal is csak a lány agyában létezett, de az ifjú hölgy nem tudott a kamerarendszerről, így hamar bukik a mutatvány.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy kitalált történetről van szó, akkor a lányt kötelezhetné a bíróság, hogy nyilvánosság előtt vallja be, hogy hazudott. Sok szülő félelmére játszott rá, rengetegen hittek neki. Természetesen a bűnügyi költségeket is fizettessék meg a szülőkkel és erről is számoljanak be az újságok, ezzel talán elvennék a kedvét azoknak, akik poénból, vagy késésük igazolására találják ki ezeket a sztorikat.

Nagyot hibázott a Délmagyar c. újság is, ami a lájkokra játszva direkt olyan címmel és leaddel közölte az írást, ami egyértelműen jelzi, hogy létezik a fekete furgon és az eset megtörtént. A történet valóságosságát pedig az jelezte, hogy az anya kiírta: "nem hülyeség a fekete furgon". (A legtöbb hoaxban is ez a legfőbb bizonyíték.)

Jó lenne, ha a netezőkben elkezdene kifejlődni az egészséges kételkedés képessége és nem osztanának meg minden rémesen hangzó történetet, amelyek tele vannak ellenőrizhetetlen és szinte népmesei motívumokkal. Épp elég aggódni való van a mindennapokban, nem kell tetézni ezeket még kitalált sztorikkal is.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.