Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2021. május 19.

Fejlemény a diákokat Opelből leszólító sárvári zaklatóval kapcsolatban

Tegnapi cikkünk után jelentkezett a "sárvári zaklató" egyik áldozata és alaposan kioktatott minket, amiért meg mertük kérdőjelezni a történteket. De azért van egy csavar az eseménysor végén.

Diákokat Opellel követő és autóból leszólító, nem részletezett nemű sárvári zaklatóról jelent meg felhívás egy polgárőr egyesület honlapján. Ezt több százan megosztották. Tegnapi cikkünkben felhívtuk a figyelmet néhány apróságra és a hírhedt fekete furgon történetekkel való átfedésre, miközben nem zártuk ki, hogy megtörténhetett a leírásban túlságosan nem részletezett esetsorozat.

Nem sokkal később Facebook oldalunkon és cikkünk hozzászólásánál is jelentkezett az egyik áldozat és komoly kritikát fogalmazott meg írásunkkal kapcsolatban.

-Az eset velem is megtörtént és akármilyen meglepő, rémületemben én sem tudtam megjegyezni a rendszámot, hanem az volt az első, hogy találjak egy olyan helyet, ahol vannak körülöttem és nem egyedül bóklászom - írta a fiatal nő. - Úgy gondolom, hogy mielőtt cikket írnak arról, hogy valótlannak gondolnák a kialakult helyzetet, először tájékozódjanak Önök is. A cikk végen javasolják a megosztások helyett a bejelentést, én is javasolnám, hogy először tájekozódjanak, kérdezzenek, járjanak utána, majd ezek után írjanak cukrosbácsikról és élénk fantáziájú gyerekekről.

Bár az élénk fantáziájú gyermek megjelölés a részünkről egy konkrét esetre vonatkozott, ahol a fekete furgonos sztorit le tudták nyomni a helyi napilap torkán is, majd kiderült, hogy az is egy volt a hasonló rémmesék közül. Az áldozatnak ezután feltettünk néhány kérdést.

Megkérdeztük például, hogy
mivel kapcsolatban szólította meg őt az autó vezetője? Mit mondott és azt milyen stílusban tette? Férfi volt, vagy nő? Mi okozta levélírónk rémületét? Mit tett a számára rémisztő eset után? Értesítették-e a rendőrséget? Tettek-e valamit annak érdekében, hogy a térfigyelő kamerák felvételeit három napon belül megjelöljék "nem törlendő"-ként?

Nagyon kíváncsiak voltunk a válaszokra, de ezeket csak részben kaptuk meg. Viszont a válaszban egy nagyon fontos momentum mégis ott lapult.

 

-Szerintem ami lényeges volt ebben, azt leírtam. Ha érdekel bárkit is, privatban válaszolok a kérdéseire. Mi okozta a rémületet? Mondjuk az, hogy egy idegen szólongat autóbol, és 3x elmegy mellettem, majd bevár egy parkolóban. Egyebkent az egyesület természetesen értesítette a rendőrséget. A kérdéseket illetően nem a 112Press hatásköre, hogy ezt megkérdezze - írta az áldozat. Mondjuk azt nem értjük, miért ne kérdezhetnénk meg, hiszen ez is a dolgunk, hogy aktuális jelenségekre felhívjuk a figyelmet. Az általunk kiemelt részt egyébként egy privát levélben gyalázkodó ember tényként ismételte meg.

-Úgy gondolom nem tartozok magyarázattal senkinek. (...) Szomorú, hogy ilyenből viccet csinalnak, és vitat generálnak, de hát ez a színvonal.

Néhányszor már belefutottunk ilyen érvelésbe, párszor trágár szövegkörnyezetben. (Csak példaként említenénk ezt az esetet, ahol botor módon szintén meg mertük kérdőjelezni azt, hogy úgy történt az eset, ahogyan azt megosztották a Facebookon. Ott az extrém trágárság miatt a helyszínen jártunk utána az eseményeknek, a hozzászólók legnagyobb bánatára.)

A megszólaló később még egyszer nyomatékosította, hogy az illetékesek mindent tudnak:

-Az én lelkiismeretem tiszta, és nem érzem kötelességemnek hogy itt megosszak tovabbi infókat. Az egyéb szervek tudnak mindent, a többi meg nem ide tartozik - zárta sorait.

Természetesen nem szerettük volna a levegőben lógva hagyni ezt az esetet, így kérdéseinket elküldtük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amely szervezetről talán még az előbb idézett fiatal nő sem mondja azt, hogy semmi közük az egészhez. Ha valakinek, hát nekik biztosan tudniuk kell a történtekről, miután tényként közölték, hogy a hatóságokat értesítették.

-
A megkeresés tárgyával kapcsolatban sem a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra, sem a Sárvári Rendőrkapitányságra nem érkezett feljelentés, vagy bejelentés - válaszolt a 112Press megkeresésére Cser Zsófia címzetes rendőr főhadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense. Hozzátesszük, ha az ORFK-t, a Terrorelhárítási Központot, vagy  az Europol-t keressük meg ugyanezekkel a kérésekkel, akkor ők is a Vas MRFK-ra továbbítanák a megkeresésünket. Tehát oda, ahonnan a választ kaptuk.

A rendőrségre nem érkezett sem bejelentés, sem feljelentés az állítólagos esetekkel kapcsolatban

Szintén fontos, hogy mivel nem érkezett bejelentés sem a május 13-i és 14-i állítólagos esetekről, így ma, május 19-én már a térfigyelő kamerák felvételei sem állnak rendelkezésre, ha esetleg most kapna valaki a fejéhez. Érdekes módon egyetlen fotót sem leltünk fel az állítólagos zaklatóról, pedig a mai tizen- és huszonévesek többségének alapértelmezett, hogy fotóznak, stresszhelyzetben is. Nagyon kíváncsiak lettünk volna, mi az a kérdés, amivel a sofőr zaklatta a diákokat, de erre nem kaphattunk választ, mert "semmi közünk hozzá".

Azért joggal merül fel a kérdés, vajon a történet többi része is annyira hiteles-e, mint ahogy értesítették a hatóságokat?

Közleményben utasítja vissza következtetéseinket az érintett polgárőr egyesület elnöke

Első cikkünk megjelenése után, kicsit érthetetlen módon közleményben reagált a felhívást megjelentető polgárőr egyesület elnöke a cikkünkben leírtakra. Pedig talán pont neki tudnia kellett volna, hogy az idézett levélíró állítása nem állja meg a helyét, az egyesület nem hogy feljelentést nem tett, de nem is jelezte a rendőrség felé az állítólagos kedélyborzoló esetsort.

Ráadásul a kifogásolt cikkben pont azt írtuk, hogy az egyesület által javasoltak megszívlelendők, csak az esetleírással kapcsolatban fogalmaztunk meg kételyt, mindezt egy egyértelműen jelzett véleménycikkben. Azt pedig már olvasóinkra bízzuk, hogy eldöntsék, hol siklott félre a történet?
 

A privát leveleket név nélkül sem tesszük be, de mindenki képzeljen el csúnya, trágár szöveget és azt még szorozza meg kettővel. Ezt kaptuk, amiért aggályunknak adtunk hangot. Idézünk viszont egy nyilvánosan megírt üzenetet, ami jól mutatja, hogy az emberek fejében megszülető kitaláció hogyan jelenik meg azonnal tényként:

-A kedves szerzők úgy gondolják, hogy mindenki alkohol és kábítószer hatása alatt van Sárváron? Akkor az ön cikkük ugyanolyan megalapozatlan mint aki azt állítja hogy követik???? Mert érdemi infó ebben a cikkben sem volt - írta egy asszony az előző cikkünkre. Aki először megtalálja, hol állítottunk mi ilyet, vagy akár csak hol utaltunk arra, hogy Sárváron mindenki alkohol, vagy drog hatása alatt áll, az vendégünk egy nagy doboz fagylaltra.

A rendőrség válasza pedig alátámasztotta az aggályunkat.

 

A kép illusztráció. Nem az állítólagos zaklató járművét ábrázolja.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.