Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. július 16.

Ezúttal sem raboltak gyereket furgonnal Vas és Zala megyéből – a követés sem biztos

Kéthavonta előkerül a rémhír, miszerint idegenek követnek gyerekeket furgonnal. Ezúttal Csényét és Sárvárt nevezték meg Vas megyéből, ahol észleltek ilyen eseteket. A valóságban azonban semmi sem bizonyítja, hogy gyerekeket követett a lassú jármű, ha volt olyan. Rossz hírünk is van: ha valaki gyereket akar rabolni, akkor azt nem ilyen feltűnően csinálja.

Még kedden kereste meg portálunkat több olvasónk a frissen megjelent furgonos történettel. Őket még aznap telefonon, vagy emailben megnyugtattuk, majd csütörtökön és pénteken megérkezett a Vas és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságok válasza is kérdéseinkre. Eláruljuk: semmi „döbbenetes”, „rémisztő” nem volt bennük.

A „Csénye Szeretünk” Facebook csoportban jelent meg az alábbi felhívás:

A mai este folyamán egy szürke/ezüst Renault kisbusz gyerekeket követett a faluba. Felhívnánk a lakosok figyelmét, hogy a gyermekeiket ne engedjék az utcára felügyelet nélkül! Az esetről a Polgárőrség illetve a Rendőrség is tud. Ha valaki valamit észlel értesítse a Polgárőrséget, vagy a 112 segélyhívót!

Az eredeti felhívás

A kb. 700 lakosú Csénye nem hivatalos oldalán megjelent bejegyzést eddig 309-en osztották meg. „Remélem elkapják őket!” – írta egy hozzászóló, több fohászjelet is odabiggyesztve a mondandója végére.

De kiket is kellene elkapni? Azt a sofőrt, aki lassan haladt egy vasi településen, történetesen éppen gyermek gyalogos mögött? Információnk szerint a furgonban utazók és a gyerekek között semmilyen interakció nem történt, így még az sem biztos, hogy a furgon (ha létezett) a gyerekeket követte.

v1

Olvastunk kételkedő hozzászólást is: „Rendszám??? És biztos, hogy követte őket???” – tette fel a kérdést az egyik csoporttag, mire a csoport adminisztrátora ezt válaszolta:

Igen. Sárváron is ugyan így! Rendőrség tud róla...”

Részlet a hozzászólásokból

Kérdéseinket rutinszerűen elküldtük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy ha nekünk nem hisz valaki, akkor legyen sokkal hitelesebb, hivatalos forrás is. Mivel egy hozzászóló azt írta, hogy „Zalában ugyanez... Őrület!”, ezért megkerestük a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy a két szomszédos megye idei furgonos ügyeit egyben taglalhassuk.

Törzsolvasóink tudják, hogy eddig már sok alkalommal úsztunk szembe az árral és „áldozathibáztatóként” megkérdőjeleztük a rendre felbukkanó furgonos sztorikat. Az idő minden esetben minket igazolt. Több esetben kiderült, hogy a fiatal-, vagy gyermekkorú „sértett” késést próbált kimagyarázni a gyermeteg történettel, a környezete pedig egészséges kételkedés nélkül elhitte a sztorit. (Vonatkozó cikkeinknél több eset olvasható.)

A legtöbb ilyen esetben az internetes riogatáson már nem jutott túl a történet, de volt több eset, ahol valaki feljelentést tett. A rendőrség pedig hiába nézte a térfigyelő kamerákat, az elmesélt eseteket semmi nem igazolta. Ezek után a gyerekek is bevallották, hogy csak kitalálták az egészet.

Sokszor banális félreértés vezet a rémületet keltő furgonos sztorikhoz. Ilyen az az eset is, ahol külföldiek „támadtak rá” a gyermekre, aki csak futva tudott elmenekülni, édesanyja pedig kicsit még színezett is a történeten, amikor kitette a Facebookra. Az anya kérdéseinkre először átkokkal válaszolt (pl. rohadjon ki a belünk), de amikor jeleztük, hogy a Facebookon megjelentetett eset súlyossága miatt a rendőrséghez fordulunk, akkor már beszédesebbnek bizonyult.

Kiderült, hogy a „támadás” abban merült ki, hogy az „idegenek külföldiül beszélve” állították meg a gyereket, aki ettől megijedt. Hogy mit mondtak neki, az soha nem derül ki, mert „külföldiül” volt, de valószínűleg megkérdezték tőle, merre kell menni valami felé. (Hasonló történet volt a buszos „migránstámadás” is, ahol egy idős asszony ijedt meg a tőle magyartól eltérő nyelven kérdező színesbőrű férfitől és a rémisztő esetről a Híradó is beszámolt, a fontosabb részletek nélkül.)

Hirdetés - Rádió1 Taxi Szombathely

A mostani, csényei és sárvári esettel kapcsolatban a rendőrség az alábbi választ küldte keddi kérdéseinkre:

-A körzeti megbízott meghallgatta az érintetett, aki elmondta, hogy Csénye belterületén megállt mögötte egy autó. Nem szólt hozzá senki az autóból, hanem továbbhajtott. Bűncselekményre, egyéb jogsértésre utaló jelet munkatársaink nem állapítottak meg. Sárvárról ilyen esetről nem érkezett bejelentés.

Most térjünk vissza egy pillanatra a Facebook-csoport adminisztrátorának hozzászólására azzal kapcsolatban, hogy biztosan követte-e az autó a gyereket?:

Igen. Sárváron is ugyan így! Rendőrség tud róla

A sárvári esetről tehát mégsem tud a rendőrség. (Néhány hónapja ugyanilyen „okoskodásunk” miatt szabadítottunk magunkra sok dühös hozzászólót, akik valamiért hinni akartak abban, hogy a gyermekek nagy veszélyben voltak/vannak. Ezt az igazolta, hogy egy ismerősük mondta nekik, aki egy rendőr ismerősétől hallotta.)

Figyelmeztetés

A vasi rendőröket még egy 10 évre visszamenő adatgyűjtésre is megkértük, az alábbi kérdésekkel:

-Az elmúlt öt évben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság területén az Interneten közzétett több tucat esetből hány bizonyult valósnak, amikor valóban rossz szándékú emberrablók vadásztak le ártatlan gyermekeket? Az elmúlt tíz évben hány hipermarketből elrabolt gyermekről érkezett valós bejelentés a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz? (Amit a sajtó aztán eltitkolt.)

Seffer Lilla címzetes rendőr őrnagynak, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivőjének nem kellett hosszú táblázatokat összeállítania.

-Egy esetben sem indult a megkeresésben szereplő bejelentések miatt eljárás a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén – írta a válaszában.

Magyarul: akik az elmúlt tíz évben izgultak, rettegtek, szorongtak  a szombathelyi hipermarketből szervkereskedők által  elrabolt gyermekek miatt, azok valójában bedőltek a poénból, vagy heccből publikált bejegyzéseknek. Jó lenne megérteni, mennyire aljas az a fordulat, miszerint "a sajtó elhallgatja ezeket az eseteket, amit az is bizonyít, hogy ezekről semmit nem lehet olvasni". A valóságban ezek nem történtek meg, ezért nem lehet olvasni róluk. Vagy bárki elhiszi, hogy az internet korában tíz-tizenöt elrabolt gyermek szülei, barátai, hozzátartozói csendben maradnak és nem jelzik szerettük elrablását, eltűnését?

Vas megyében tehát kamunak bizonyultak a furgonos sztorik az elmúlt években. De akkor nézzük a „Szeretünk Csénye” csoportba érkezett megerősítést, miszerint Zala megyében is ugyanígy követik a gyerekeket, mint Vasban. A zalai rendőröktől az idei évre vonatkozóan kértünk adatokat, hasonlóan kiemelve a rettegett elkövetési formákat.

- Zala megyében 2022-ben gyermekrablásról, gyermekeket követő furgonról valamint gyermekkorúak járműbe való „tuszkolásával” kapcsolatosan bejelentés, feljelentés nem érkezett hatóságunk részére – válaszolt a 112Press megkeresésére Pál-Tóth Evelin rendőr főhadnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense.

A farkast kiáltó unatkozó pásztorfiú esete

A mesét sokan ismerik az unatkozó pásztorfiúról, aki többször is farkast kiáltott, amikor unatkozott, a segítségére siető falusiak pedig bosszankodtak. Csakhogy egyszer valóban megjelent a farkas, de a pásztor már hiába óbégatott, senki nem hitt neki, a farkas pedig jóllakott.

Nos, ezért veszélyesek a közösségi médiában terjesztett „figyelmeztetések” a gyermekeket követő szervkereskedőkről. A 24 kitalált eset után a 25. valós esetnél már közöny fogadja a bűnözőket, ami senkinek sem jó, rajtuk kívül.

Nem így csinálnák

Valójában rossz hírünk van. Ha valaki gyereket akar rabolni, akkor nem követi látványosan, nem halad mögötte percekig 5 km/órás sebességgel, hanem a gyerek mellé járnak, majd két másodperc alatt berántják a járműbe és már el is poroztak. Ebből a környezet szinte semmit nem vesz észre. Vagy a másik lehetőség, hogy a parkoló járműből rántják be a gyereket, amikor elsétál pl. a furgon mellett.

De ilyenre sem volt példa a két nevezett megyében, csak azt szerettük volna érzékeltetni, hogy nem a követés lenne a célravezető módszer.

Hozzátesszük: a legtöbb felhívást jószándékkal teszik közzé a „veszélyről”, de találkoztunk már olyan esettel is, ahol a rémhír elindítója bevallotta, hogy viccesnek talált egy pár évvel korábban elmentett felhívást az emberrabló szervkereskedőkről, ezért újra útnak indította, sok embert megrémítve vele.

A Facebookon megjelent történetet bódult fiatalok tették közzé

Ezen cikk szerzője június elején szintén tiniket ijesztegetett a 87-es út mellett, erről az alábbi bejegyzés készült:

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.