Szerző: TM Frissítve: 2017. június 29.

Frissítve: Válaszolt a dán karatemester lány, aki másfél éve kiütött három zaklató migránst

Válaszolt megkeresésünkre az a nő, akit másfél éve hősként ünnepeltek Magyarországon a Mindenegyben blog és mutációinak olvasói. Tavaly januárban ugyan azt írtuk, hogy valami nem stimmel a történettel, azonban az akkor 16 éves dán karatemester lány most eloszlatja a kételyeket és elárulja, hány migránst ütött ki puszta kézzel, vagy rúgott le meztelen talppal.

Frissítés: 2017.06.29.

A magyar beszámolók képein szereplő Ida Drougge-gal tavaly januárban próbáltuk felvenni a kapcsolatot, amikor cikket írtunk az állítólagos  hőstettéről. A nő azonban csak most vette észre a Facebookon neki küldött levelünket és válaszolt is. Az általunk csak kamu lájkvadász oldalaknak nevezett mindenegyben blog és számos, .com, .net, .eu végződésű mutációja szenzációs esetként tálalta a pofára esett migránsok ügyét, akik valami rosszat szerettek volna elkövetni a képen is megmutatott dán szőkeséggel, azonban ő meglepte a támadókat és skandináv Lindaként rúgta földre őket. A cikkek százezres megtekintést értek el, több ezer hozzászólással. Cikkünk megjelenése után természetesen sokan estek nekünk, pedig csak néhány "apróságra" hívtuk fel a figyelmet a cikk hitelességével kapcsolatban.

Ida Drougge

De halljuk akkor a leghitelesebbet, magát az akkor 16 éves dán karatemester lányt, aki példásan hárította el a rá leselkedő veszélyt.

A képeken látható Ida Drougge annyira dán, hogy svéd, de a két ország közel van egymáshoz, szőkének is szőke, szóval ennyi tévedés még elmegy. Az életkora sem stimmel, de plusz-mínusz tíz év még belefér sokaknak. Na jó, mínusz 10 azért már nem. Ida Drougge a levelében leírja, hogy sajnos nem tud karatézni, így a mindenegyben blog négy állításából három eddig nem állja meg a helyét. De akkor jöjjön a migránsos rész, teljesen mindegy, milyen önvédelmi sportot is űz a lány. Vagy asszony.

Nos, Ida sokak fájdalmára nem hogy három migránst nem ütött ki egész élete alatt, de még csak egy vézna részeg zaklatót sem. Senkit.

Az eredeti cikk  sok helyről már eltűnt, ahogy az akkoriban napi tucatszámra öntött álhírek is, de azért még megtaláltuk néhány helyen. Az itt felsorolt weboldalak híreit célszerű kellő kétkedéssel fogadni.

TudasFaja.com ,

7Perc.hu

WattaFakk.eu 

Ida Drougge, idén májusban

(Nem mellesleg a nem verekedős svéd asszonyt Svédország legszexibb politikusnői között tartják számon.)

 

Korábban írtuk (2016.01.27.):

Egymásra hivatkoznak a  kamu hírekkel operáló lájkvadász oldalak

A kamu fotókkal, kitalált hírekkel operáló lájkvadász oldalak egymásra hivatkoznak, hogy hitelesebbnek tűnjenek. Aki sok ilyet oszt meg, magáról állít ki szegénységi bizonyítványt. A Facebook magyar oldalain ismét rohamosan terjed a 16 éves dán karatemester lány kalandja.


Nem az a fontos, hogy igaz legyen a hír, hanem hogy sok ember akarja igaznak hinni. Ez sok kattintást hoz, ami növeli a reklámbevételt. Ezért aztán naponta több aktuális témát és félelmet meglovagoló kamu cikk születik. A médiahatóság pedig látszólag semmit nem tesz az ilyen oldalak ellen. (Kb. két hete írásban feltettük kérdéseinket ezzel kapcsolatban, azóta még nem érkezett válasz, pedig szeretnénk tudni, hogy az NMHH hogyan veszi fel a harcot az olvasókat kitalált rémtörténetekkel bombázó, rémhírterjesztő, lájkvadász, betegeket hiú reménnyel tápláló oldalak ellen.)

A szokásos kamu cikk, de sokan ész nélkül lájkolják

A fenti képen látható történet mostanában ismét terjed a magyar neten és sokan boldogan lájkolják, mert elégtételt éreznek. A gond ugyanannyi ezzel a cikkel, mint a lájkvadász oldal legtöbb másik cikkével, valahogy nincs meg a dán forrása, mint ha Dániában nem is tudnának róla. Ezt úgy küszöbölték ki, hogy forrásként megadták a társ kamu-oldal linkjét. Így aztán egyszerre hiteles lesz.

Sok nagy kamu kis helyen is elfér

De semmi baj. Nézzük azt, amink van. Itt van például két kép. Az összevert migráns és a 16 éves dán névnélküli karatemester, aki jól elintézte a támadóit. Most ne menjünk bele abba az apróságba, hogy a képen azt a dán lány által összevert migránst látjuk, akit keres a rendőrség. Ne legyünk szőrszálhasogatók, a képet akár a lány is készíthette, miután leverte a támadót és ellátta a sebeit. A férfi ezután biztosan elfutott, ezért kell keresni.

Legyen elég annyi, hogy az összevert migránsnak már 2012-ben is ellátták a baját. A palesztin férfi esetéről ekkor számoltak be a lapok, ugyanezzel a képpel.

Sajnálatos, hogy a dán karatemesternek nem közölték a nevét, így majdnem 11 másodpercünkbe került megtalálni őt. A stockholmi születésű és jelenleg is Stockholmban élő svéd Ida Drougge valószínűleg nem tud arról, hogy ő 16 éves, dán és karatemester, sem arról, hogy a szabadidejében támadó migránsokat üt ki visszakézből. (Írtunk a férjes asszonynak, kíváncsian várjuk a válaszát.)

A stockholmi születésű és lakhelyű Idáról 2013-ban készült a cikkhez mellékelt kép, akkor elvileg 13 évesnek kellett (volna) lennie

A hazai lájkvadász oldalakon leközölt kép egyébként három évvel ezelőtt, azaz elvileg a dán karatemester 13-14 éves korában készült. Csendben megjegyeznénk, hogy egy kicsit fejlettebbnek néz ki a koránál, de ezt biztosan a sport tette vele.

Valahogy nem így néz ki egy 13 éves dán lány, ugye? (2013-as bejegyzés)

Sokan vannak azok, akik gondolkodás nélkül megosztják ezeket a népmesei elemekkel teleszőtt, sokszor bárgyú, primitív irományokat. Az igazi gond még nem ezzel van. Rengetegen vannak viszont azok, akik a  figyelmeztetések és  húsz hazugság után is megosztják  a legújabb fantasztikus hírt, amit egyébként elhallgat a média. (Az elhallgatásra az a bizonyíték, hogy nem található meg a sajtóban...)

A lájkvadász oldalak egy valamire jók, a cikkeiket rendszeresen megosztó emberek túlnyomó része könnyen befolyásolható, gondolkodásra mérsékelten képes, így tökéletes alanyai a csalóknak. Ezt információink szerint már ki is használják egyesek és kifejezetten a rendszeres mindenegyben-felhasználókat gyűjtik adatbázisba, hogy őket email-ben és telefonon kihagyhatatlan ajánlatokkal keressék meg.

Ja, így már sokkal hitelesebb, tényleg!

Mi ezredszerre is csak azt tudjuk kérni, hogy megosztás előtt legalább alapszinten próbálja ellenőrizni valaki, hogy valós alapokon nyugszik-e a szenzációs "nem hiszed el!" cikk. Tartalmaz-e dátumot, hiteles forrást, visszakereshető nevet? Ha nem, akkor inkább ne is osszuk meg és így kevésbé kockáztatjuk, hogy ismerőseink csekély értelmű medvebocsnak nézzenek.

 

Zárásként itt egy korábbi tipikus "anomália":

Az eredeti bejegyzést megosztók pedofilok voltak. (Ne tessék megsértődni, hiszen akár azok is lehettek volna, tehát akár igaz is lehetne az állítás.)

A HVG hazai átverős weboldalakat összegyűjtő listáját IDE KATTINTVA érik el.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.