Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség Fotó, videó: 112Press / Vas MRFK 2022. július 19.

Rendszámmal is trükközött a Szombathely határában földre fektetett embercsempész - vádat emeltek ellene

A nemzetközi bűnszervezet autójára hamis olasz rendszámot szerelt fel az embercsempész, 100 kilométerrel az elindulás után, hogy megtévessze a rendőröket. Szombathely határában azonban videó készült arról, amikor a rendőrök megállították a járművet és a földre fektetve megbilincselték a sofőrt. A férfi és előfutója ellen most emeltek vádat.

A Szombathelyi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat két szerb férfival szemben, akiket 2022. március 4. napján fogtak el a rendőrök az M86-os számú főút szombathelyi szakaszán.

A vád szerint a két elkövető egy Szerbiában szervezett, hierarchikus felépítésű és országhatárokon átnyúló szervezet tagjaiként érkeztek Magyarországra azért, hogy jelentős díjazás ellenében segítséget nyújtsanak illegális határátlépőknek a nyugati határ átlépéséhez. Az embercsempészek az utasításokat a rendelkezésükre bocsátott mobiltelefonon, a bűnszervezet magasabb szintjén álló tagjaitól kapták. A hatóságok megtévesztése céljából a csempészéshez biztosított személygépkocsira – melyet a szervezet tagjai használtak – hamis forgalmi rendszámokat helyeztek fel.


Az egyik vádlott 2022. március 4-én a megbízója által telefonon küldött utasítás alapján, Kecskemét környékén tizenegy afgán állampolgárt vett fel a részére biztosított gépkocsiba, majd velük az osztrák-magyar határ felé indult, majd Biatorbágy után, a
lelepleződés veszélyének csökkentése érdekében a jármű rendszámtábláit lecserélte.

Nagyon eredetinek tűnik, első ránézésre
A másik vádlott eközben – azonos útvonalon – „előfutóként” a csempészett személyeket szállító gépkocsi előtt haladt, azért, hogy az esetleges rendőri ellenőrzésről telefonon jelezni tudjon a társának. (Az előfutó szerepéről ebben a cikkünkben írtunk.)

Afgán menekültek a csomagtartóban - Fotó: Vas MRFK


A migránsokat szállító járművet 2022. március 4-én a reggeli órákban, Szombathelyen, a másik – időközben már visszafordult – gépjárművet pedig fél órával később, az M86- os számú főúton vonták a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá, az embercsempészeket a külföldiekkel együtt előállították.

Hamis a rendszám

A Szombathelyi Járási Ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés és kiutasítás kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben. A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Az alábbi képen a háttérben az egykori határőrlaktanya épülettömbje, ami jelenleg rendőrségi objektum. A bekarikázott helyen fogták el a szerb embercsempészt. Házhoz ment...

A rendőrségi objektum közelében sok embercsempészt fogtak el az elmúlt hónapokban - archív felvétel Légifotó: 112Press


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.