Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / 112Press 2022. március 07.

Magyar rendszámot cserélt olaszra a szerb embercsempész - elfogták az előfutóját is

Az afgánokat magyar rendszámú Opelbe vette fel az embercsempész, majd út közben megállva kicserélte a rendszámot olaszra, talán hogy ne legyen annyira gyanús, vagy hogy átverje a rendszámfigyelő kamerákat. Nem jött be a terv.

Tegnap bemutattuk videónkban, hogyan fogták el a szerb embercsempészt, ma pedig a Szombathelyi Törvényszéktől megtudhattuk azt is, hogy a megmutatott Opel eredetileg magyar rendszámú, csak olasz rendszámra cserélték azt.

Az embercsempész az előfutó megbízójának utasítására – 2022. március 4. napján 4 óra körül Kecskemét környékén 11 afgánt vett fel egy magyar forgalmi rendszámú Opel Zafira típusú személygépkocsiba, mindeközben az előfutó gyanúsítottat a közös megbízójuk arra utasította, hogy gépkocsijával ő is induljon el migránsok felvételének helye irányába.

Az előfutó gyanúsított – a megbízó telefonos navigálását követve – megtalálta, majd elkerülte az út szélén várakozó magyar forgalmi rendszámú személygépkocsit, amely innentől kezdve mintegy 10 perc különbséggel végig mögötte haladt a Kecskemét-Lajosmizse-Biatorbágy útvonalon Szombathely irányába.

A szállító gyanúsított Biatorbágy elhagyását követően az által használt gépkocsi rendszámtábláit levette, és arra felhelyezte külföldi jelzésű rendszámtáblákat, majd útját a Győr-Enese-Ölbő útvonalon folytatta – továbbra is követve az
előfutó gyanúsítottat – az osztrák-magyar határ felé.

Nagyon eredetinek tűnik, első ránézésre

Az előfutó gyanúsított – az útvonal biztosítása érdekében – az Audi A3 típusú személygépkocsival a fenti útvonalon a
migránsokat szállító gépkocsi előtt közlekedett azért, hogy amennyiben az úton rendőri ellenőrzés veszélyét észleli, azt telefonon időben jelezhesse megbízói részére, akik így a szállító gyanúsított felé továbbíthatták volna a figyelmeztetést. A gyanúsítottak célja az volt, hogy az Ausztriába átjutni szándékozó afgán állampolgároknak segítséget nyújtsanak a
magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez.

Beletörött az embercsempész bicskája Vas megyébe

A határ térségének elérését megelőzően azonban a szállító gyanúsított által vezetett gépkocsit – a 11 afgánnal – 2022. március 4. napján 7.30 óra körül a 87. számú főút és a Szombathely, Söptei út kereszteződésének közelében észlelte a rendőrjárőr, majd feltartóztatta, és ellenőrzés alá vonta. Az előfutó gyanúsítottat – miután gépkocsijával megbízója utasítására Torony térségében már visszafordult – aznap 8 óra körül az M86. számú főút szombathelyi szakaszán tartóztatták fel a rendőrök, majd előállították.

Hamis a rendszám

Az előfutó

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az egyik gyanúsított 2022. március 1. napján – egy a nyomozás során ez ideig még ismeretlen személy megbízását elfogadva – Magyarországra érkezett azért, hogy mint „előfutó” segítséget nyújtson a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország
területére lépett személyeknek a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. Az előfutó gyanúsítottat – a megbízójának utasítására a nyomozás során még fel nem derített személyek – egy szegedi hotelbe szállították, ahol rendelkezésére bocsátották a külföldi forgalmi rendszámú Audi A3
típusú személygépkocsit és egy mobiltelefont a kapcsolattaratás és későbbi utasítások fogadása érdekében.

Az előfutó autója - Fotó: Vas MRFK

A gyanúsítottak cselekménye alkalmas 1 rendbeli több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének a megállapítására, amelyet társtettesként követtek el. A Szombathelyi Járásbíróság ügyeletes bírója egy-egy hónapra elrendelte a szerb embercsempészek letartóztatását.

A végzés végleges.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.