Barion Pixel
Szerző: TM 2019. január 09.

Az IMEI-ből kapcsolták az emberölési kísérlettel vádolt férfit a szombathelyi tárgyaláson

A szombathelyi férfi 2017. augusztusában egy börtönhöz összepakolt táskával kerékpározott be a rendőrségre és bejelentette, hogy megölte a feleségét. Az asszony azonban túlélte a bántalmazást.

Frissítés 2019.01.09. 9:25

A sértett meghallgatásával kezdődött a mai tárgyalás. A sértett hölgy kérésére a vádlott férfi távmeghallgatás keretében sem láthatta volt feleségét a vallomástétel alatt. A vádlott ugyanis egy elkülönített teremben ül, videokapcsolat van a tárgyalóteremmel, amit a volt feleség vallomása alatt megszakítottak.

Távmeghallgatással van jelen a vádlott

A volt feleség (a házasságot 2018. novemberében felbontották) vallomásában elmondta, hogy 2017. augusztus 28-án hazatért a munkából.és ebédelni kezdett. A férfje ekkor szó nélkül rátámadt hátulról, befogta az orrát, száját és fojtogatni kezdte. A hölgy ezután a kórházban tért magához. 10 napot töltött kórházban.

A bíró kérdésére a sértett elmondta, hogy házasságuk 2015-ben romlott meg a házukra felvett hitel miatt. Egy évvel később merült fel, hogy elválnak.. Az asszony elmondása alapján ezt úgy tervezték, hogy eladják a házat, törlesztik a fennálló hiteleket, majd elválnak útjaik.

Mint kiderült, a paranoid jeleket mutató rokkantnyugdíjas férfi a hatóságnak írt leveleket, miszerint a felesége ki akarja semmizni. A férfi otthon töltötte a napjait, a boltba járt el bevásárolni. Viták ugyan voltak, de a férj nem bántalmazta korábban a feleségét. A sértett cáfolta azt a korábbi vallomást, hogy a férj levélben bocsánatot kért a tettéért.

 

A sértett tanúvallomása alatt megszakították a videokapcsolatot a vádlottal

A feleség után a vádlott fia tett vallomást. A fiatalemberre a barátja írt rá, hogy a házuknál lábzsákos helyszínelők mozognak. Először nem vette komolyan, aztán elkezdte hívni az édesanyját és az édesapját, de senki nem vette fel a telefont. Ekkor haza sietett és szembesült a történtekkel. A férfi elmondta, hogy édesapja soha nem bántotta, jó apa volt, de néhány éve nagyon megváltozott a viselkedése és emiatt veszekedtek is. A fiú szerette volna, ha édesapja ismét olyan lenne, mint korábban.

Az egyik vallomást tevő tanú egy rendőr, aki az eset idején civil ruhában találkozott a férfivel a rendőrség Deák utcai kapujánál. A tanú azt gondolta, hogy a férfi rosszul van, kérdezte is tőle, hogy minden rendben van-e vele. A férfi ekkor elmondta, hogy megölte a feleségét. A tanú ekkor igazolta magát, hogy rendőr A férfin nem látszott vérnyom, de megismételte, hogy a felesége vérben fekszik otthon. Több címet is mondott, hogy hol. A férfi nagyon hullámzó hangulatban volt. Egyszer teljesen együttműködő volt, a másik pillanatban meg már ökölbe szorított kézzel agresszívnek látszott, emiatt a rendőrök figyelmeztették is.

A kapunál szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr is hasonlókról számolt be. A vádlot tőle azt kérte, hogy bilincselje meg, mert megölte a feleségét, de ellentmondásosan beszélt arról, mi történt.

A tárgyalás igazságügyi szakértők meghjallgatásával folytatódott. A szakértő ismertette az idegenkezűségtől, bántalmazásból származó sérüléseket, többek között az arccsonttörést is. Egy másik szakértő a vádlott elmeállapotával kapcsolatos megállapításokat ismertette. A férfi még jelenleg is korlátozottan képes felismerni tettei súlyát, következményeit.  A vádlott a videokapcsolaton keresztül elmondta, hogy ő elismeri, hogy beteg.

Korábbi tanúvallomásokat olvas fel dr. Varga Roland bíró. Az egyik tanú elmondta, hogy a sértett neki azt mondta, hogy a "Bye, bye Szását énekelte, miközben megfojtotta a feleségét", de később azt kérdezgette, mi van a feleségével. Azt is közölte, hogy bevett valamilyen gyógyszert.

Egy korábbi szakértői vélemény alapján a vádlott nem volt ittas tette elkövetésekor.

Az ügyész perbeszédében kiemelte, hogy kéri a bírótól, hogy állapítsa meg, hogy a vádlott elkövette az emberölési kísérletet, de büntethetőséget kizáró ok - a vádlott elmebetegsége - miatt rendeljék el a vádlott kényszergyógykezelését.


A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, hogy nagyon megbánta a tettét. 25 éves házasságuk alatt egy ujjal sem bántotta a nejét. Kérte, hogy a feleség bocsásson meg.

11.15-kor ítélethirdetés várható.

 

Felmentették a vádlottat

Büntethetőséget kizáró ok miatt felmentette a bíró az emberölési kísérlettel vádolt férfit, egyben elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ítéletet mindenki tudomásul vette.

Korábban írtuk

A vádlott 2017. augusztus 28-án egy szombathelyi házban 15 óra körül, előzetes szóváltás után fojtogatni kezdte feleségét, mindaddig, amíg a neje az eszméletét el nem vesztette. A vádlott a bűncselekmény elkövetése után -azt gondolva és belenyugodva abba, hogy a sértett meghalt- segítségnyújtás helyett egy sporttáskába ruházatát összekészítette, majd kerékpárral a rendőrségre ment és bejelentette felesége megölését.

Helyszínelés Szombathelyen - az asszony túlélte a fojtogatást

A helyszínre kiküldött járőrök az eszméletlen sértettnek mentőt kértek. A sértett sérülései 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérülések. Tekintettel a sérülések anatómiai helyére, a sérülések keletkezési körülményeire, az elszenvedett sérüléseknél súlyosabb, akár halálos eredmény bekövetkezésének közvetlen, reaális lehetősége fennállt.

Helyszínelés Szombathelyen - az asszony túlélte a fojtogatást

A Szombathelyi Törvényszék ma 9 órától tárgyalja az emberölés bűntettének kísérlete miatt indult ügyet A bíróság a vádlottat távmeghallgatás útján hallgatja meg, emellett tanúkat, szakértőket idéznek be és ítélet is várható.

Helyszínelés Szombathelyen - az asszony túlélte a fojtogatást


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.