Barion Pixel
2021. szeptember 29.

Három év letöltendő a 27 migránssal a raktérben rendőrautónak ütköző, majd árokba hajtó Iveco vezetőjének

Nem kapott a megszokottnál sokkal súlyosabb ítéletet az az embercsempész, aki kisáruszállítójával előbb rendőrautónak ütközött, majd 27 menekülttel a raktérben árokba hajtott. Jellemzően 2,5 év letöltendőt kapnak az embercsempészek, az említett szerb férfi 3 évet kapott. A balesetben ketten súlyosan megsérültek - egyikőjük gyerek - és egy könnyű sérültet is elláttak a mentők.

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében egy szerb és egy ukrán embercsempészt ítélt el különböző ügyek miatt. A letartóztatásban lévő szerb állampolgárt az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, az ukrán állampolgárt pedig vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt mondta ki bűnösnek. Mindkettő vádlottat 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

27 migránssal hajtott árokbas az Iveco, miután rendőrautóval ütközött

A szerb terhelt 3 török, 2 iraki, 4 szomáliai és 18 szír állampolgárnak – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtott a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A 3 török, 2 iraki, 4 szomáliai és 18 szír állampolgár a 2021. szeptember 3-át megelőzően a szerbiai Zombor térségében a szerb-magyar határon a kerítésen átmászva, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépett be Magyarország területére. A vádlott 2021. szeptember 3-án 17 óra körül szállította be a használatában lévő magyar forgalmi rendszámú, Iveco típusú tehergépkocsi rakterébe a külföldieket, majd elindultak. A terhelt célja az volt, hogy az Ausztriába átjutni szándékozó külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, történő átlépéséhez úgy, hogy őket a határ közelébe szállítja, és a megfelelő útirányt Ausztria felé megmutatja nekik.

Érintőlegesen rendőrautóval ütközött az embercsempész kisáruszállítója Szombathely határában

2021. szeptember 3-án 22 óra 50 perckor a Vas megyei járőrök az M86-os számú autóúton megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával megállásra szólították fel a terheltet, aki azonban ennek nem tett eleget, hanem rövidesen letért az úttestről és az út melletti vízelvezető árokba hajtott, majd ott részben a bal oldalára borulva állt meg a gépkocsival. 

A másik ügy tényállása szerint az ukrán terhelt egy alkalmazáson keresztül megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy Magyarországon a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. Az ismeretlen személy ezért 1000 Eurót ígért neki. A vádlott az alkalmazáson keresztül megkapta azokat a GPS koordinátákat, ahol fel kell vennie a csempészett személyeket, valamint azokat a GPS koordinátákat is, ahová szállítania kell őket.

A három szír és kettő iraki állampolgár 2021. szeptember 22-én a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon Magyarország területére belépett. A terhelt 2021. szeptember 27-én egy magyar rendszámú, Peugeot 406 típusú személygépkocsival a szerb határ közelében, egy erdő szélén felvette a külföldieket, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Ausztriába szerettek volna eljutni. A vádlottat a csempészett külföldiekkel együtt 2021. szeptember 27-én éjjel az M86. számú főúton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták.

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.