Barion Pixel
Szerző: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság / 112Press Fotó: Rendőrség 2021. szeptember 18.

Biztosra mentek a felderítőknek köszönhetően - Lekapcsolt embercsempészek Győr-Moson-Sopron megyében

Jellemzően korábban megfigyelt járműveket állítottak meg a rendőrök és így akadt horogra az "emberszállítmány" előfutója is.

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. szeptember 18-án 4 óra 35 perckor, egy bolgár rendszámú furgont ellenőriztek az M1-es autópálya 100. kilométerszelvényében, Nagyszentjános térségében. A járművel közlekedő macedón sofőrön kívül a gépkocsiban húsz – magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A járőrök a járművezetőt és utasait elfogták, őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra állítják elő.

Nagyszentjánosnál bukott le az embercsempész, 20 illegális bevándorlóval az autójában

Mozgalmas hete volt a győr-moson-soproni rendőröknek

Szeptember 16-án a NAV járőrei a gyorsforgalmi út 63-as kilométerszelvényében, a Sopron felé vezető oldalon állítottak meg egy 34 éves bolgár állampolgár által vezetett kistehergépkocsit. A jármű rakterében tizenkét – magukat afgán állampolgárnak való – külföldi férfi utazott, iratok nélkül.

Meglett az előfutó is

Még ugyanaznap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – két román honosságú személygépkocsit állítottak meg rendőrök az M1-es autópálya 129-es kilométerszelvényében, Győr térségében.

Elkapták az embercsempész

Az első járműben két román állampolgár tartózkodott, akik a velük együtt közlekedő személygépkocsit biztosították, amelyben egy szintén román sofőr hat – magukat kurd állampolgárnak valló – külföldi férfit szállított Ausztria irányába.

Kurdokat csempészett a román férfi

Gyerekekre figyelmeztető matrica, kilenc szír csempészett utas

A nap még nem ért véget. A rendőrök szintén a fehérváriak jelzése alapján egy román honosságú személygépkocsit ellenőriztek az M1-es autópálya 100-as kilométerszelvényében, Nagyszentjános külterületén. A járműben a 35 éves román sofőrön kívül kilenc – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott.

Gyerekekre figyelmeztető matrica, szír utasok

A családi autón gyermekeket ábrázoló matrica tájékoztatta az autósokat, hogy a járműben jó eséllyel gyerekek utaznak.

Osztrák rendszám, német sofőr, szír utasok a raktérben

Szeptember 15-én - a székesfehérváriak jelzésére - egy osztrák rendszámú furgont ellenőriztek az M1-es autópálya 129. kilométerszelvényében, Abda térségében. A járművel közlekedő német sofőrön és szintén német társán kívül a gépkocsiban húsz – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Német sofőr, osztrák rendszám, szír menekültek

Szintén 15-én és szintén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján egy román honosságú kistehergépkocsit ellenőriztek a rendőrök az M1-es autópálya 73-as kilométerszelvényében, Tata külterületén. A járművet egy román férfi vezette, amelynek rakterében tizenkettő – magukat pakisztáni, illetve bangladesi állampolgárnak valló – külföldi utazott.

Román sofőr szállította a 12 migránst

Bolgár sofőr, osztrák rendszám, 32 csempészett menekült

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak jelzése alapján, az M1-es autópálya 100-as kilométerszelvényében állítottak meg az egyenruhások egy kistehergépkocsit, amelynek rakterében bezsúfolva 34 illegális migránst szállított két embercsempész.

A kisáruszállító rakterében 32 menekült zsúfolódott össze, az autót bolgár sofőr vezette

A szolgálatot teljesítő rendőrök szeptember 14-én egy osztrák honosságú tehergépkocsit ellenőriztek az autópályán. A járőrök megállapították, hogy a járművet egy 31 éves bolgár férfi vezette, illetve az utastérben volt társa, egy 40 éves szintén bolgár személy. A gépjármű csomagterében az egyenruhások 34 – magukat afgán állampolgárnak valló – külföldi személyt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Szintén csongrád-csanádi jelzés nyomán az M1-es autópályán, Nagyszentjános külterületén állítottak meg a járőrök egy cseh honosságú személygépkocsit 2021. szeptember 13-án. A járműben a 42 éves koszovói sofőrön kívül két – magukat török állampolgárnak valló, iratok nélküli – férfi utazott. Egy nappal korábban, ugyanazon az útszakaszon pécsi jelzésre A szolgálatot teljesítő rendőrök  egy lengyel honosságú kistehergépkocsit ellenőriztek az autópályán. A járőrök megállapították, hogy a járművet egy román férfi vezette, és a kocsiban huszonhat – magukat bangladesi, indiai, pakisztáni, illetve afgán állampolgárnak valló – külföldi személy utazott, iratok nélkül.

Huszonhat, hazánkban illegálisan tartózkodó menekültet találtak a rendőrök a járműben

Francia sofőr, szír migránsok

Szintén ezen az útszakaszon egy francia honosságú személygépkocsit ellenőriztek az M1-es autópálya 100-as kilométerszelvényében. A járőrök megállapították, hogy a gépkocsit egy 30 éves francia férfi vezette, mellette ült társa, egy 22 éves francia állampolgár. A járműben továbbá öt – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az elfogáshoz a jelzés a pécsi felderítőktől érkezett.

Csempészett menekült a csomagtérben

Cseh sofőr, török menekültek

Székesfehérvári jelzés alapján a rendőrök Győr közelében egy cseh honosságú személygépkocsit ellenőriztek az M1-es autópályán, szeptember 11-én. A járőrök megállapították, hogy a gépkocsit egy cseh férfi vezette, és a járműben két – magukat török állampolgárnak valló – külföldi férfi utazott. Az utasok számával itt nem volt probléma, a hiányzó iratokkal azonban igen.

A közös pontok

A fenti esetekben az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében az egyenruhások visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrökkel és társaikkal szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Tapasztalatunk alapján az elfogott embercsempészek jellemzően 1,5-2 év letöltendő szabadságvesztést kapnak. Azok, akik sok embert zsúfolnak be a járműbe, jellemzően súlyosabb büntetéssel, pl. 5 éves szabadságvesztéssel számolhatnak, mivel a bűncselekményt a menekültek sanyargatásával követik el. A bíróság súlyosbító körülményként értékeli, hogy a csempészett személyeket a személygépkocsi utasterében, de legfőképpen a csomagtartójában oly mértékben összezsúfoltan, egymáshoz nyomódva szállítják, hogy a jármű utas- és csomagterére, a szállítás körülményeire, az utazási időre, a mozgás béli korlátozottságra, a járműben uralkodó hőhatásra, pszichés hatásra, illetve egyéb körülményekre tekintettel testi-lelki szenvedésnek vannak kitéve.

Sárga taxi, szír utasokkal

Újabb fővárosi taxisofőr állhat bíróság elé embercsempészésért. A rendőrök az M1-es autópálya 93-as kilométerszelvényében - Komárom-Esztergom megyében - állítottak meg egy taxit még szeptember 7-én. Az autóban a sofőrön kívül három, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Taxival utaztak a határ felé a menekültek

Bár korábban többekben felmerülhetett, hogy vajon egy taxisofőr ellenőrizheti-e utasai iratait, vagy megtagadhatja-e pl. az osztrák határ mellé szállítást, de közben kiderült, hogy nem egyszerű, beülő utasokról van szó, hanem a sofőr célzottan vette  fel őket, a megszokottnál lényegesen magasabb fuvardíj reményében. Egy ilyen taxisofőr nemrégiben két éves szabadságvesztést kapott, jogerősen.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.