Szerző: 112Press Frissítve: 2019. november 22.

Ne oszd meg! - Csalók kínálnak ingyen repülőjegyeket az adataidért

Karácsony előtt újra aktivizálják magukat az "ajándékosztó" csalók, akik ismert cégek nevében kínálnak kecsegtető nyereményeket. Ingyen pénz, belépő, repülőjegy, vásárlási utalvány szerepel a listájukon.

Mindig lesz elég újszülött ahhoz, hogy érdemes legyen a csalóknak újabb csalit (vagy ha újszülöttről beszélünk, akkor csecset) bedobni, hiszen hiába a millió figyelmeztetés, hiába az ismerősök rosszalló megjegyzései, vannak, akik nem bírják kihagyni a "kihagyhatatlan" ajánlatokat.

w2

A Tesco nevében felkínált 85 ezer forintos kupon napokkal ezelőtt söpört végig a hazai neten és sajnos a közösségi oldalak még nem tudják (akarják) blokkolni ezeket a bejegyzéseket.

Hiába a figyelmeztetés, sokan bedőlnek

(Érdekes, hogy a kivillanó mellbimbókat ábrázoló képeket azonnal kiszűrik a robotok és hosszú kitiltást kap az ilyen felvételt posztoló felhasználó, de a csalók vígan élhetik világukat. A két tett között pedig az utóbbiak okoznak mérhető károkat.)

A jobb böngészők figyelmeztetnek a csaló oldalakra is

A Wizz-es csalás sem túl kifinomult, elsőre lehet látni, hogy kamu weboldalon érkezik az átverés. Nem értjük, miért nem lehet ez alapján már kukázni az ajánlatot? Csak néhány példa: ha az ajánlat a wizzair.com oldalról érkezik, akkor érdemes adni neki egy esélyt, még mindig erős kételkedéssel felruházva. De ha a webcím a wizzair.globotrustme.svckm4d1ck.com-mal kezdődik, akkor mehet is a levesbe. Ugyanez igaz az otpbank.treasure.65bigaction78334.com címre is, ami "feltehetőleg" nem az OTP hivatalos webcíme.

w1

De lépjünk túl azon, hogy sokan nem képesek megkülönböztetni egymástól a hivatalos weboldalak és a csalók által használt kamu weboldalak címét. Viszont maga a weblap is hemzseg a logikai bukfencektől. Egyszer tegez, egyszer magáz, a megfogalmazás pongyola, hivatalos tájékoztatásnak nyoma sincs. Legalább ez szúrjon szemet és itt zárja be a felhasználó a weboldalt! Semmi jóról nem fog lemaradni.

w4

Tudjuk, hogy sokan megpukkadnának az irigységtől, ha kiderülne, hogy a szomszédjuk kapott ingyen repjegyet, miközben ők nem, de aki idáig eljutott az olvasásban gondolja végig, az elmúlt évek hatalmas akcióiból melyik ismerősük részesült? Ki vásárolta le az ingyen 85 ezer forintos kupont? Ki ment be az egész családjával ingyen a Family Parkba csak azért, mert megosztotta a linket és kiírta a még meg nem kapott jegyekre, hogy "Köszönöm"? Ki utazott ingyen a Kanári szigetekre? Ki vette át az ingyen iPhone-t, Galaxy S10-et, Huawei Mate20Pro-t, amihez csak megadott rövid időn belül kellett regisztrálni?

w3

Szerencsére egyre többen vannak, akik el tudják engedni az ilyen ajánlatokat. Őket kérjük, hogy az átverésnek bedőlt ismerőseiket figyelmeztessék arra, hogy hülyeséget csinálnak a megosztással és másokat is bevihetnek a málnásba.

w5

Az ilyen megosztások azonban jelzésnek is jók, hiszen világosan jelzik, hogy a fantasztikus ajánlatot megosztó felhasználó nincs teljesen tisztában a net működésével, könnyen átverhető, így egyrészt potenciális jelöltje lesz a további csalóknak, másrészt a megosztásait illik fenntartásokkal kezelni.

Nem küld emailben frissítést a Microsoft

Primitívsége miatt lehet nagyon hatékony az a zsarolóvírus, amit emailben küldenek a csalók a Microsoft nevében és sürgős Windows frissítésnek állítják be a tartalmát. Aki elhiszi a mesét és telepíti a fájlt, az a gépen elérhető saját fontos adatainak mondhat búcsút addig, amíg ki nem fizeti a titkosított anyagok visszafejtéséért a több száz dolláros váltságdíjat.

Fontos: a Microsoft nem küld kritikus frissítést emailben. Aki nem tudja, mit csinál, vagy nem érti pontosan, milyen üzenetet kapott és miért,  az kérjen tanácsot tapasztaltabb ismerősétől! Semmi esetre se adjon engedélyt a rendszerhez való hozzáféréshez ismeretlen szoftvereknek!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.