Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. augusztus 03.

Albán vírusként támad a Penny Market nevét bitorló ingyen kupon - a netezőkre bízza a megosztást

A XX. század végén abszurd viccként emlegetett albán vírus megelevenedett és úgy tűnik, sikeres. Ehhez csak az kell, hogy 85 ezer forintos kuponnal kecsegtessék a netezőket. Nem 85 ezer forint értékűvel, hanem olyannal, amire az van nyomva, hogy 85.000 forint.

Kicsit bízunk benne, hogy ez most csak valamilyen kísérlet az emberi hiszékenységről, mert az adathalász oldal terjesztési módszerét látva egyszerre lenne kedvünk sírni és nevetni. Nincs high-tech féregprogram, ravasz adminisztrátori jog megszerzés a gép felett és semmi modern hókuszpókusz. Helyette mindent a felhasználóra bíznak és az ő szemszögükből nagyon jól teszik.
 
p2
 
 
Az albán vírus
 
Az 1990-es évek végén felbukkant üzenet természetesen csak vicc, de sajnos húsz évvel később tökéletesen működik. A magyarra átültetett szöveg: " Üdvözlöm, én egy albán vírus vagyok, de mivel az országom nagy lemaradással küzd technológiai téren, sajnos nem tudok kárt okozni az Ön gépében. Ezért kérem, hogy legyen szíves törölni egy fontos állományát, majd küldjön tovább más felhasználók részére. Köszönöm az együttműködését! Üdvözlettel, Albán vírus"
 
albanvirus

 

Most a Penny Market nevében küldözgetett 85 ezer forintos kuponokba futottunk bele, de valószínűleg más üzletekkel is promózzák a lehetőséget. Teljesen felesleges megkérdezni az érintett üzletláncokat, hogy van-e közük a primitív helyesírással elkészített "reklámoldalhoz"? Nincs.
 
penny_hivatalos

 

Ezúttal is végig akartuk pörgetni az utolsó lépésig az adathalász honlapot, de magunk is meglepődtünk a legutolsó lépésen, ami maga az albán vírus. Az előző oldalakról csak annyit, hogy teljesen mindegy, ki mit válaszol a kérdésekre, úgyis eljut a végéig.
 
 
p3
 

p4 

És itt jön a lényeg. Nem akarnak behatolni a rendszerünkbe, nem akarják simán elszipkázni az adatainkat, nem küldenek üzenetet a nevünkben, hanem udvariasan megkérnek minket, hogy ugyan osszuk már meg ezt a lehetőséget másokkal is a "Megosztás" gombra kattintva és írjuk be az üzenetbe, hogy " Köszönöm a kuponomat"
 
p7
 
Közben az elbizonytalanodók láthatják, hogy a lap alján egyre érkeznek a boldog Facebook felhasználók hozzászólásai a magyar Penny Market akciójához. Olyanok, hogy  " Oh yeah! Going for shopping at Penny Market Magyarország With my Friend #Juillet ", " Wow, i won a free Coupon from Penny Market Magyarország. ", " Yeeess, i Got the free Coupon from Penny Market Magyarország." Természetesen minden felhasználó kamu, a neveik nem kattinthatók.
 
p6

És mivel a lap szerint csak 235 darab 85 ezer forintos kupon van, így aztán nincs idő tökölésre, bizony gyorsan meg kell osztani, hogy nekünk is maradjon. Közben pedig a felhasználó szeme előtt már az lebeg, mennyi mindent lehet venni abból a 85 ezer forintból, az agya vészjelzője kikapcsol és megoszt, lájkol,. másnak is ajánl, mert abból mi baj lehet?
A legvisszataszítóbb az, hogy olyan embereket húznak csőbe, akiknek nagyon sokat jelentene az a 85 ezer forint, amit soha nem fognak megkapni egy megosztásért és lájkért. Csak hülyét csinál belőlük az oldal. Így az albán vírus mintájára azt kívánjuk a csaló oldal létrehozóinak, hogy annyi napig szenvedjenek hányós-hasmenéses nyavalyától, ahányan bedőlnek az oldaluknak.
 
És a végére egy elemzésre váró mondat, amit az első vaksi pillantásra talán megtévesztő pennymarket-hu.com átverésének legutolsó oldalán olvashatunk: " Gratulálunk! INGYEN 85000 Ft kupon nyert a Penny Market"
Akkor ki nyert valójában?
 
Egyébként ha a Penny Market Magyarország a 46 éves évfordulója alkalmából ad kuponokat, mint ahogyan azt a csaló oldal említi, akkor még 23 évet kell várni a kupon kibocsátására, mivel a Penny 1996-ban, azaz 23 éve nyitotta az első üzletét Magyarországon.

 

Gyakran Ismételt Kérdések Amik Remélhetőleg Célbatalálnak (GYIKARC)
 
K: Megosztottam a kuponoldalt, hogyan juthatok a kuponomhoz?
V: A kupon képén jobb klikk, majd "Kép mentése másként"
 
K: Hogyan tudom felhasználni a kinyomtatott kupont?
V: A másik oldalára még írható bevásárló lista, illetve a kivágott kupon mérete alapján mellékhelyiségekben is felhasználható, de vigyázni kell, mert a nyomtatópapír éles széle sérülést okozhat!
 
K: Kell előre szólnom a pénztárnál, ha ilyen kupont szeretnék felhasználni nagybevásárláshoz?
V: Nem feltétlenül, de kérjük mindenképpen fotózza le a pénztáros arcát, amikor a negyed órányi árulehúzás után átadja neki a 85 ezer forintos kupont! Javasoljuk, hogy legyen önnél megfelelő mennyiségű készpénz, vagy bankkártya, szükség esetére, vagy tudjon nagyon gyorsan futni a sorban Ön mögött állók elől.
 
K: Lesznek, akik hülyének néznek, ha megosztom a Facebookon ezt a kuponoldalt a kért "Köszönöm a kuponomat" szöveggel?
V: Ez egészen bizonyos.
 
K: Mi van, ha ez mégsem átverés?
V: Akkor Bill Gates átutalja Önnek a vagyonát. Csak ehhez szüksége lesz a bankkártyája elő és hátlapjának beszkennelt fotójára. Kérjük készítse elő és ügyeljen rá, hogy a számok jól látszódjanak! (Ez szükséges az azonosításhoz)
 
K: Kamu?

V: Kamu.

 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.