Szerző: 112Press 2019. május 16.

Tavalyi csúcs Samsung okostelefon 1 euróért - kamu, de sokan bedőlnek az ál-indexes cikknek

Primitív reklámokkal ugrasztanak be embereket a csalók, a hihetetlen ajánlat mögött - micsoda meglepetés - adathalászat rejtőzik. És vajon mit csinálnak a bekért (és ellenőrzött!) bankkártyaadatokkal? A kérdés költői, de azért eláruljuk: nem egy eurót vesznek le róla és nem okostelefont küldenek érte.

Nem kell megerőltetniük magukat a csalóknak, ha újabb potenciális áldozatot kell keresniük. Egyrészt ott vannak az "újszülöttek", akiknek minden trükk új, másrészt ott vannak azok, akiket már átvertek, de sokadszorra is bedőlnek, mert mi van, ha történetesen ez igaz és lemarad a remek lehetőségről?
 
dh9
 
Hetek óta elérhető az ál-index.hu oldal, amin az "indexes újságírók" utánajárnak, hogy tényleg lehet-e 1 euróért Samsung Galaxy S9 okostelefonhoz jutni?
 
ik2
 
És micsoda döbbenet, tényleg lehet a cikk szerint, mivel a Samsung hibázott és elérhetővé tették a legkitűnőbb ügyfeleiknek szóló VIP exkluzív ajánlatot.
 
dh7
 
A Samsung pedig már gőzerővel dolgozik, hogy elhárítsák a hibát, de ez néhány napba telik, addig pedig sajnos továbbra is él a lehetőség, ők pedig kénytelenek teljesíteni a megrendeléseket.
 
ik4
 
Nos, ezt a modern, XXI. századi népmesét pedig gondolkodás nélkül elhiszik jó páran, pedig semmi nem igaz belőle és hadd ne magyarázzuk el szájbarágósan, hogy miért nem.
 
dh6
 
Az ál-index oldal minden egyes linkje, a rovatok címei, az impresszum stb. mind ugyanarra az oldalra vezet, ahol meg kell adnunk először az emailcímünket egy tetszőleges jelszóval, majd már oda is értünk a lényeghez: adjuk meg a bankkártya adatainkat. Természetesen az adatokat bizalmasan kezelik és nem terhelik meg a bankkártyát. Erre a cég hírneve a garancia és 1,35 millió értékelés, aminek az átlaga 4,5 csillag az ötből. (Magyarul, mint ha az idegen lakásban rajtakapott Repülős Gizi anno megesküdött volna, hogy semmit nem csen el a családi házból és nyugodtan ott lehet őt hagyni egyedül, mivel róla már több millióan hallottak Magyarországon.)
 
dh8
 
"Kollégánk", Spam Sándor véletlenszerűen írt be egy MasterCard kártyaszámot, de itt már a beírás alatt figyelmeztetést kaptunk, hogy a megadott kártyaszám nem valós.
 
ik9a
 
Ezután valós kártyaszámot adtunk meg, rossz lejárati adattal és ellenőrző kóddal.
 
ik10
 
Ezen már kattogott pár másodpercig a rendszer, majd P-003-as hibaüzenetet kaptunk. Kártyaadataink nem hitelesíthetőek, ezért próbálkozzunk másikkal. (Your card could not be authorized, please try another credit card.) Nem éltünk a remek lehetőséggel.
 
ik11
 
Aki viszont sikeresen megadja a bankkártya adatait, az biztosan nem kap mobiltelefont. Jó esetben kap egy hívást pl. az éjszakai órákban a bankja kártyabiztonsági osztályától, hogy valóban ő akar-e vásárolni egy online kaszinóban, esetleg gyanússá válik, hogy egyik pillanatban egy magyar sarki közértben vásárol, majd egy órával később már Miamiban próbál valamilyen szolgáltatást kifizetni bankkártyával.
 
A legrosszabb esetben pedig sok kisebb tranzakció jelenik meg a számlatörténetben, egészen addig, amíg le nem nullázódik a számlán elhelyezett összeg.
 
Mi sokadszorra is azt javasoljuk, hogy az észérséget legyőzve nyugodtan mondjon mindenki nemet az ilyen fantasztikus ajánlatokra. Rengeteg bosszúságtól megkímélheti magát az illető és nem kell rágnia magát azon, hogy "de mi van, ha igaz"? Nem, nem az. És a holnapi ugyanilyen ajánlat is átverés lesz, még akkor is, ha azt látszólag a hvg, origó, blikk stb. írja, akiknek egyébként semmi közük ezekhez a csalókhoz.
 
Kérjük viszont, hogy ha valaki ilyen hirdetéseket lát pl. a Facebook-on, akkor azt jelentse átverésként, csalásként.
 
ik12
 
Ezzel másokat is megkímélhet a drága tanulópénztől, már ha eltávolítják az átverő hirdetést.
 
ik13
 
Jellemző, hogy a hirdetéseket megjelentető Facebook-oldalak egyébként teljesen korrekt oldalnak tűnnek.
 
ik14
 
Az ál-indexes hirdetést feladó DryEnergy pl. idén márciusban alakult és szép, érdekes képeslapokat, fotókat publikál. De mindez csak a fedőtevékenység, a gyanú elaltatását szolgálja. Egy-egy átverést sok ilyen fedőoldalon keresztül hirdetnek, hogy biztosan elérjenek a célközönséghez.
 
Keverednek a csalások
 

Ugyan a hirdetésben 1 dollárért kínált Samsung Galaxy S9-ről van szó, később az ár már 1 euróra változik, a Samsungból pedig iPhone lesz. Természetesen ettől az ajánlat még ugyanúgy "kihagyhatatlan" lenne, ha valóban igaz lenne, de nem az. Időnként előfordul, hogy egy átverős oldalt sikerül kiiktatni, olyankor a már futó hirdetést egyszerűen átirányítják egy még működő csalásra és nem bíbelődnek az átverő szöveg aktualizálásával.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.