Barion Pixel
Szerző: ORFK / KR NNI 2020. február 08.

Kamu hírportálok "szerkesztőségére" csapott le a rendőrség - hirdetési pénzért rémisztgették az embereket

Több tucat kamu híroldalt tartottak fenn a hiszékeny emberek rémisztgetésére. A hazai koronavírus által okozott halálesetek meséjével húzták ki a gyufát, de migránsok kitalált rémtettei és élő hírességek halálhírei is sok pénzt hoztak nekik a konyhára.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Fotó: KR NNI / ORFK

Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

Fotó: KR NNI / ORFK

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg.

Fotó: KR NNI / ORFK

A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

Fotó: KR NNI / ORFK

A KR NNI munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le.

Fotó: KR NNI / ORFK

A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Fotó: KR NNI / ORFK 

Kamu és megtévesztő híroldalak listája 2020. (Az urbanlegends.hu összeállítása.)

- Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -

Szóljon hozzá Facebook-oldalunkon:
 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.