Szerző: TM 2018. július 06.

Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók - ész nélkül osztják a művész videóját

Több tízezer magyar internetező még mindig úgy képes rácsodálkozni az Interneten megjelenő szerkesztett videókra, mint ha még életükben nem láttak volna trükkfelvételt, mozifilmet, vagy számítógépes grafikát.

A napokban robbant be Donato Sansone videóösszeállítása azokról az autókról, amik láthatatlan járművekkel ütköznek különböző utakon. Nem apró koccanásokra kell gondolni, hanem komoly, nagy balesetekre, ahol azonban csak az egyik jármű látszik, mert a másik
 
-szellemautó
-másik dimenzióban mozgó jármű
-tér-idő összeomlás következtében materializálódó, de még nem látszó autó
-titkos katonai fejlesztés eredménye
 
Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók...1
 
Legalábbis a hozzászólók találgatása szerint. Ami vicces is lehetne, ha tréfának szánnák, de sajnos teljesen komolyan gondolják. És ez már egyáltalán nem mulatságos.
 
Vajon ki gondolta volna 2000-ben, hogy az ezredforduló után rohamosan nő azoknak a száma, akik szerint a Föld lapos és akik gondolkodás nélkül elhisznek egy harmadik osztályos általános iskolás szintjén megírt, helyesírási hibáktól, logikai bukfencektől hemzsegő álhírt?
 

Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók...4

 
Ami pedig végképp elszomorító, hogy látjuk, amint néhányan próbálják elmagyarázni a blődségeket megosztó tömegnek, hogy miért nem kellene megosztaniuk az éppen aktuális álhírt, de ez kívülről úgy látszik, mint ha valaki erősen vérző lábbal gázolna bele egy piranháktól hemzsegő vízbe. Ezért egyre kevesebben próbálkoznak ilyesmivel, amitől a tömeg egyre inkább magabiztos lesz.
 
Mi a kilencvenes évek vége óta próbálunk tényekkel cáfolni álhíreket, de valószínűleg teljesen értelmetlenül. Ezt a bejegyzést sem azok olvassák el, akiknek szól. Ők ennyi idő alatt hat álhírt osztanak meg és várják a rájuk érkező csodálkozó, felháborodó, rémüldöző hozzászólásokat, az emojikat és a megosztásokat. Ezért meg sem próbáljuk elmagyarázni, miért nem szellemautók "nemlátszódnak" a jobbra-balra mozgó közútfigyelő és dashcam felvételeken.

 

Tényként közölnek blődségeket
 
A munkánk során sokszor tapasztaljuk, hogy a megszólaltatott "szemtanúk" általuk elképzelt dolgokat mesélnek el tényként. Erről a babalopás kapcsán, de sok más esetben is ejtettünk néhány szót. (Pl. egy BMW baleseténél), ahol a mindent részletesen elmondó szemtanúról kiderült, hogy a kocsmában hallotta a csattanást és csak azután szaladt ki az utcára.)
 
Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók...3
 
A fekete furgonos, szervkereskedős  rémtörténetet a mai napig tényként kezelik sokan hazánkban (csak a sajtó elhallgatja az igazságot) és több esetben is szembe vizeltünk a széllel, amikor a mérges és ijedt tömeget "hergeltük" azzal, hogy szerintünk kitalációról van szó és azt is leírtuk, miért. Órákkal, vagy napokkal később ugyan kiderült, hogy igazunk volt, de addigra közeli, prostituált felmenőink súlyos csuklási rohamot kaptak, annyian emlegették őket.
 
Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók...5
 
És miért baj az, hogy emberek ész nélkül osztják az álhíreket? A válasz az Indiából érkező hírekben rejlik, ahol az Internet elér azokhoz a rétegekhez is, akik írni, olvasni alig tudnak, de az okostelefonoknak "hála" őket is megtalálják a riogatások. Ők pedig úgy érzik, hogy tudnak tenni a fenyegetés ellen, így ha úgy gondolják, hogy az utcájukba tévedő furgonban szervkereskedő lehet, akkor nemes egyszerűséggel meglincselik, függetlenül attól, hogy a szerencsétlen többgyermekes családapa csak árut szállított.
 
Vélemény: Nem szellemekkel ütköztek az autók...2
 
Nem kell lesajnálóan legyinteni, hogy á, az India, hiszen mi sem vagyunk messze attól, hogy itthon is igazi vér keretezzen be néhány álhírt. Ne legyen igazunk...
 
Videó; fotók: Donato Sansone

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.