2016. január 25.

Nem kotorásznak a mentők a sérült, vagy beteg telefonjában

Sokadszorra is leírjuk, nem a mentők dolga egy baleset sérültjének, vagy egy betegnek a hozzátartozóit értesíteni és őket nyugtatgatni. Az ICE-felhívás újra erőre kapott a Facebook magyar netezői közöt.

Újra fellángolt az ICE-őrület, azaz a telefonba beírandó "In Case of Emergency (ICE)" felhívást osztják meg újra és újra sokan. Azonban már a cikk felvezetése is téves. A mentők (vagy ahogy ott említik: mentősök) nem kérik senkitől, hogy vegyenek fel valamilyen nevet a telefonjukba. Ők ugyanis nem a telefonokkal vannak elfoglalva, hanem a beteggel, vagy sérülttel, őt próbálják mielőbb stabilizálni és megfelelő intézménybe juttatni.
 
Baleset esetén sem a mentők dolga a hozzátartozók értesítése. Ha pedig egy mentőápoló, vagy orvos hozzá tud férni a telefonkönyvbe elmentett, ICE névhez hozzárendelt telefonszámhoz, akkor az két dolgot jelenthet: a telefon tulajdonosa nem törődik a biztonsággal és nem védi adatait semmivel, vagy magánál van és segít a felhasználó kódjának megadásában. Ekkor viszont már meg is tudja nevezni, kit szeretne értesíteni.
 
Ettől függetlenül persze bárki beírhatja az ICE nevet a telefonjába, ártani nem árt vele senkinek, csak a neten nem kellene "megosztani mindenkivel" ezt az információt. (Alapvető szabály, hogy ne osszunk meg semmit, amiben azt kérik, hogy mindenkinek küldjük el.) És a szirénázva robogó mentőautót se úgy képzeljük el, hogy a személyzet éppen a sérült mobiltelefonjában kutakodik az ICE kód után, útban a kórházba, majd a vonal végén feldúlt, ijedt hozzátartozót látják el tanácsokkal, ahelyett, hogy a ténylegesen veszélyben lévővel foglalkoznának. Ezt megteszik majd a kórházban, vagy adott esetben a rendőrök.
Évek óta rendszeresen felbukkan az ICE-felhívás
 
Ne feledjük azt sem, hogy a mai okostelefonok gyakorlatilag mini számítógépek. A mentőknek pedig nem hiányzik olyan konfliktusforrás, amikor valaki meggyanúsítja őket azzal, hogy kitöröltek valamit a telefonjából, esetleg lemásolták az üzleti titkokat, vagy a privát képeket. Aki esetleg kérdőn húzza fel a szemöldökét, hogy ilyen biztosan nincs, azt nagyon el kell keserítenünk. Többször belefutottunk már felháborodott sérültekbe és családtagokba, akik válogatott dolgokkal gyanúsították meg a mentőket, rendőröket, tűzoltókat. (Vajon van olyan ember, aki felháborodik azon, ha közeli hozzátartozójának roncsolt végtagjáról levágják a ruhát és a "méregdrága órát"? A kérdés költői, természetesen van ilyen.)
 
A telefonos ICE kód helyett (vagy mellett) javasoljuk a pénztárcában,irattartóban, napellenzőben elhelyezett nyomtatott, vagy kézzel kitöltött, lehetőleg fényképet is tartalmazó adatkártyát, Sok cég kínál ilyet pár száz, vagy néhány ezer forintért, az alábbi címen pedig ingyen is elkészíthető.
 

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.