Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. július 19.

Nem sikerült az újraélesztés –az utcán esett össze egy asszony Szombathelyen

A mentők hosszan küzdöttek a nő életéért, de nem jártak sikerrel. A kánikulában megnőtt a rosszullétek száma.

A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt.

A mentők mellett rendőrök is segédkeztek  az újraélesztésnél, ami  az erőfeszítések ellenére sikertelen volt

A kiérkező mentők kb. 50 percen át küzdöttek az életéért, amihez mellkaskompressziós gépet is használtak, de nem jártak sikerrel.

A helyszín közelében tartózkodók közül többen is elmondták, hogy a mentők mindent megtettek a kánikulában a betegért és a rendőrök is segítettek nekik, pl. egy rendőrnő tartotta az infúziós palackot. Egy asszony kiemelte, hogy nagyon tiszteli az életmentőket a munkájukért és így élőben látva rendkívül megrendítő volt számára a küzdelmük. A nőt nagyon elszomorította, amikor kiderült, hogy az általa nem ismert asszonyt nem sikerült megmenteni.

Az  utcán esett össze és meghalt egy asszony Szombathelyen

Időközben elterjedt, hogy valaki kiugrott az egyik erkélyről és az ő életéért küzdenek, ez azonban nem igaz. Az asszony a járdán gyalogolva esett össze.

Magyarországon évente kb. egy Szentendre, vagy Siófok méretű város lakosságának  megfelelő számú ember – kb. 26 ezer fő - hal meg hirtelen keringésmegállás miatt. A hazai halálozások kb. 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák.

Az asszonyt nem sikerült újraéleszteni, de a mentők mindent megtettek a megmentéséért

A keringésmegállást követő percek sorsdöntőek. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10 százalékkal csökken az életben maradás esélye. Emiatt nem csak a  mentőhívás fontos, hanem az újraélesztés azonnali  megkezdése, a mellkaskompresszió is. Ehhez a 112 segélyhívón minden  segítséget megadnak az újraélesztőknek a mentők kiérkezéséig. Nem tudjuk elégszer  hangsúlyozni, hogy az újraélesztést nem lehet elrontani, csinálni kell, mert a legrosszabb esetben a beteg nem jön vissza a  klinikai halál állapotából, viszont a mellkaskompresszió végzésével a kiérkező mentők lényegesen jobb eséllyel vehetik át a beteget.

Az esetek többségében az  újraélesztés nem lesz sikeres, viszont a hozzátartozóknak is megnyugvást jelenthet, hogy a szerettükért mindent megtettek. És tény, hogy naponta elmehet mellettünk több olyan személy  is, aki újraélesztés nélkül már nem lehetne közöttünk.

NŐ a tét

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a nőknek kisebb esélye van egy hirtelen keringésleállás után az életben maradásra, amiért pl. a prüdéria is felelőssé tehető. Tavasszal kampány indult "NŐ a tét!" címmel. A videót eddig több, mint egymillió alkalommal tekintették meg.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.