Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. október 30.

Videó: Újraélesztés után beszélgettünk az egyik segítővel a 86-os főút mellett

Polgár András egy előtte történt kisebb balesetnél állt meg, hogy megkérdezze, szükség van-e segítségre. Néhány perc múlva pedig már újraélesztést végzett két autóstársa segítségével. Egy 46 éves férfi életéért küzdöttek, aki a volán mögött lett rosszul.

Az esetről tegnap részletesen beszámoltunk. A helyszíni szemle befejezését követően beszélgettünk az újraélesztés egyik résztvevőjével, aki vállalta, hogy kameránk előtt is elmondja, mi történt.

 
Polgár Andrást megviselték a történtek, életében először vett részt újraélesztésben. Azt is elmondta, hogy a közelmúltban a munkahelyén, a Magyar Közútnál is szerveztek elsősegélynyújtó tanfolyamot, amiben kiemelt szerepet kapott az újraélesztés. Akkor még nem gondolta, hogy ilyen gyorsan hasznát veszi a tanultaknak.
 
A férfi hangsúlyozta a többi autóstársa szerepét is. A károsult hölgyét, akinek az autójának nekikoccant a Volkswagen, volánjánál az eszméletlen sofőrrel. Az asszony a segélyhívó központtal tartotta a kapcsolatot. A férfiét, akinek megállította az autóját és a sofőr segítségével vették ki a járműből az eszméletlen sofőrt, majd felváltva végezték a mellkaskompressziót. És az arra járó mentődolgozóét, aki a mentők kiérkezéséig vette át tőlük az újraélesztést.
 
A Volkswagen vezetője a volán mögött lett rosszul, a helyszínen újraélesztették
 
Interjúalanyunk elmondta, hogy bár egyszerűnek tűnik, de fizikailag nagyon megterhelő az újraélesztés. Utána legalább ugyanennyire megterhelő lelkileg is, hiába sikerült újraindítani a beteg szívét. Polgár András nagyon reméli, hogy a férfi felépül és hazatérhet a szeretteihez.
 
Azt már mi tesszük hozzá, hogy bárhogyan is alakul a beteg sorsa, akik megálltak és segítettek minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a 46 éves férfi tovább élhessen.
 
Videónk végén is kérjük olvasóinkat, hogy ha azt látják, hogy a mentők kiérkezése előtt civilek küzdenek valakinek az életéért, akkor a saját biztonságukra fokozottan ügyelve álljanak meg és kérdezzék meg, tudnak-e segíteni? Hiszen segítség lehet a forgalom irányítása, az elhaladók tájékoztatása, a kapcsolattartás a segélyhívó központtal, vagy bármi egyéb.
 
És nem lehet elégszer ismételni, hogy az újraélesztést nem lehet elrontani. Ha nem nyúlnak a klinikai halál állapotában lévő emberhez, akkor az ő útja egyenesen a biológiai halál felé vezet. De az újraélesztéssel esélyt kap a visszafordulásra. Több a sikertelen, mint a sikeres újraélesztés, de rengetegen vannak olyanok, akik annak köszönhetik az életüket, hogy nem féltek hozzájuk nyúlni.
 
Két korábbi videó, két nézőpont
 
 

 

 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.