Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Fotó: Szeidel Béla / 112Press 2023. április 10.

Megkereste az újraélesztőjét a férfi – két éve húsvétkor állt meg a szíve Kőszegen

Húsvét vasárnap csörrent meg Szeidel Béla telefonja. A két éve a mentőkkel közösen újraélesztett férfi felesége volt a vonalban és jelezte, hogy másnap Kőszegen járnak és örülne neki, ha tudnának találkozni. A fiatalember igent mondott.

A Zala vármegyében élő László semmire nem emlékszik a 2021. április 4-én történtekből. Ahogyan akkor arról beszámoltunk, egy Volvo személygépkocsi hajtott terelőszigetre Kőszegen. Az autót vezető férfi szíve megállt, a sofőr pedig ernyedten ült a vezetőülésben. Többen tisztes távolból nézték az eseményeket és azt, hogy egy nő kétségbeesetten kiabál segítségért.

A férfit Szeidel Béla emelte ki az autóból, majd megkezdte az újraélesztést, annak megfelelően, ahogyan azt évekkel korábban megtanulta az elsősegély vizsgája előtt és a segélyhívó operátora is ellátta utasításokkal. A férfit meglepte, milyen fárasztó a folyamatos „pumpálás” és próbált segítséget kérni a körülöttük állóktól, de senki nem érzett magában annyi erőt, hogy legalább egy rövid időre átvegye a reanimálást. Így a férfi a mentők kiérkezéséig folytatta az újraélesztést.

k_4a

Ennek a kemény munkának az eredménye, hogy László életben maradt, komolyabb agyi károsodás nélkül. A mentők kb. még egy órán át stabilizálták az állapotát, mielőtt válságos állapotban kórházba szállíthatták.

Az újraélesztést megkezdő fiatalember a cikkünkből értesült arról, hogy László életben maradt, ezután a Kőszeg régen és most Facebook-csoport alapítóját kérte meg, hogy segítsen többet megtudni a férfi állapotáról. Végül sikerült felvenni a kapcsolatot a férfi feleségével, aki az elmúlt két évben többször is jelentkezett Bélánál, hogy beszámoljon a fejleményekről.

László az infarktusa után három hétig feküdt az intenzív osztályon és bár van maradandó károsodása, de mégis szinte teljes életet tud élni családja körében. Az időben megkezdett újraélesztés nélkül erre szinte nulla lenne az esély.

Bő két évvel az eset után, szintén húsvét vasárnap megcsörrent Béla telefonja. Az újraélesztett férfi felesége hívta azzal, hogy másnap, húsvét hétfőn Kőszegen járnak és örülne, ha tudnának találkozni. A férfi igent mondott.

A találkozó jó hangulatban zajlott, bár mindenkinek furcsa volt a szituáció az előzmények miatt. A két férfi most találkozott először László „halála” óta és egyikőjük érthető okból nem is emlékszik erre. Kicsit feszengtek is az elején, de ez elmúlt.

László (balra) az újraélesztésében komoly szerepet játszó Szeidel Bélával

-Nekem is kicsit furcsa volt, de nagyon jó érzés volt találkozni Lászlóval, tudván azt, hogy részem van abban, hogy ő most itt lehet. Nem gyakran lehet találkozni olyan emberrel, aki visszajött a halálból – mondta Szeidel Béla, aki gondolkodás nélkül menne újra segíteni bárkinek, ha szükség lenne rá.  A férfi szeretné, ha többen gondolnák így és nézelődés, fényképezés helyett mások is odatérdelnének a bajba került emberek mellé, amíg a mentő megérkezik.

-A húsvét a feltámadásról szól, László családja pedig még mélyebben átélhette ezt – fejezte be a beszélgetést az újraélesztésben komoly szerepet játszó fiatalember.

Archív felvételünk a kőszegi esetről:

Itt pedig egy beszélgetés hallgatható meg egy olyan férfival, akit Sárváron sikerült újraéleszteni.
 

Emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy az újraélesztést nem lehet elrontani, egy esetet leszámítva. Azzal, ha neki sem állnak. A szívmegállás után a betegnek veszítenivalója már nincs, viszont rendkívül sokat nyerhet vele, ha időben megkezdik az újraélesztését.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.