Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Fotó: Olvasó / dashcam 2024. március 27.

Sikeresen újraélesztettek az utcán egy asszonyt Szombathelyen

A Rumi úton zajlott az idős asszony újraélesztése szerdán délután. Az életmentők sikerrel jártak, a beteget kórházba szállították.

Több olvasónk is jelezte, hogy újraélesztés zajlott a szombathelyi Rumi úton, szerdán 17 óra körüli időben.

Sikeresen újraélesztettek egy 70 év körüli nőt a szombathelyi Rumi úton Fotó: Olvasó / dashcam

Rákérdeztünk az Országos Mentőszolgálatnál, ahonnan pozitív választ kaptunk.

-A helyszínre több mentőegységet is riasztottunk, egy 70 év körüli nőt sikeres újraélesztést követően szállítottak bajtársaim kórházba - válaszolt kérdéseink egy részére Kaszap Réka, az OMSZ kommunikációs munkatársa.

Azt nem tudtuk, meg, hogy az asszony járművezetés közben lett-e rosszul és azt sem, hogy kik kezdték az újraélesztést, laikusok, vagy a mentők.

Sikeresen újraélesztettek egy 70 év körüli nőt a szombathelyi Rumi úton Fotó: Olvasó / dashcam

A forgalmat rendőrök irányították, a járművek egy sávon, váltakozó irányban haladhattak. Torlódás alakult ki.

Nő a tét!

Az OMSZ az idén indított kampányt "Nő a tét!" címmel, mivel a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nőket kisebb arányban kezdik újraéleszteni baj esetén. Ebben a prüdéria is szerepet játszik, illetve van, aki attól tart, nehogy azt gondolják, hogy "letaperolja" a segítségre szorulót. Ahogy az a filmben is hallható, sikeres újraélesztés esetén az illetőnek valószínűleg nem az lesz az elsődleges problémája, hogy a segítője hozzáért a melléhez, hanem inkább hálás lesz azért, hogy életben maradhatott.

Azt már sokszor leírtuk, hogy szívleállás esetén nem kell félni az újraélesztés megkezdésétől, hiszen "elrontani" nem lehet a klinikai halál állapotában lévő embert, viszont minden másodperc számít. Akinek nincs tapasztalata az újraélesztéssel kapcsolatban, annak a 112-es segélyhívószámon pontos instrukciókat adnak arról, hogy mit csináljon, amíg kiérnek a mentők. Kihangosított telefon mellett segítenek és a lelket is tartják az újraélesztőben, hiszen komoly fizikai munkát és lelki megterhelést is jelent a "nyomás". A tét viszont egy emberi élet.

Több, sikeres újraélesztést végrehajtó emberrel is beszéltünk a reanimációkat követően és szinte mindannyian elsírták magukat. Igen, a férfiak is.

Fontos megjegyezni, hogy az újraélesztések többsége nem jár sikerrel, a beteg a helyszínen meghal. Viszont a családtagoknak és az elhunyt szeretteinek nem mindegy, hogy az illetőt azonnal megpróbálták újraéleszteni, vagy csak várták, mikor érnek ki a mentők. Az előbbi esetben ugyanis megkönnyebbülést jelent a rokonoknak, barátoknak, hogy mindent megtettek a beteg életben maradásáért.

Magyarországon átlagban naponta 70-en veszítik életüket hirtelen szívhalálban...


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.