Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. szeptember 19.

Újra magyarul támad a parazita - Ne kattintson ismerőstől érkező furcsa "videóra"

Úgy néz ki, mint te? Ezzel a címmel érkezik rendszerint ismerőstől az a videónak álcázott átverés, ami ismét rohamos terjedésnek indult a Facebookon.

Ismerőstől,  ismerős nevében érkezik és kíváncsiságot felkeltő címe van. Már ennyi is elég, hogy sokan rákattintsanak a videónak látszó hivatkozásra. Az évek óta terjedő átverés most újra támad, magyarul.
Nem videó, hanem egy parazita linkje rejtőzik a videónak látszó kép mögött

Akinél komoly és használható, rendszeresen frissített vírusirtó fut, annak a rendszer jelez, hogy veszélyes dologra kattintott és szerencsés esetben itt véget ér a történet.

Akik viszont figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést, vagy nincs kártevőfigyelőjük a számítógépen, azok egy telepítés előtti figyelmeztetést kapnak. Sokan gondolkodás nélkül továbbléptetik ezt, pedig egy Youtube-, vagy Facebook-videó lejátszásához nincs szükség sem szoftvertelepítésre, sem jogosultságok megadására.

A parazita ezután továbbítja magát az ismerősöknek és ettől igazán nagy a fertőzésveszély, mivel sokszor közeli ismerőstől érkezik az ál-videó. A kártékony kód csendben adatokat továbbít a készítőjének.

Ellopják a fiókadatokat
 

Egy másik verzióban, a magyarul támadó "Úgy néz ki, mint te?" átverésnél (lásd első képünket) egy sötét ablakos Facebook-videónak látszó kép próbálja rávenni az embereket a kattintásra. (Sokszor sikerrel.) Ekkor egy ál-Facebook oldal közli, hogy a Facebooknak szüksége van a belépési adatainkra a videó megtekintéséhez. Akik ezt beírják, azok maguk adják meg a bűnözőknek a lehetőséget a Facebook-fiókkal garázdálkodásra. 

Nem Facebook oldal és a nyelvhelyesség sincs rendben

Bejelöltük, mire érdemes nagyon figyelni. Hiába látszik Facebooknak az oldal, ha teljesen más címen van. Szerencsére még mindig nem erőssége a cyber-bűnözőknek a helyesírás sem.

Ez a verzió azokra is veszélyes, akiknek naprakész vírusirtójuk van, mivel itt nem kód lopja el az adatokat, hanem maga a felhasználó adja meg azt, saját akaratából egy megtévesztő kialakítású oldalon. Mindig figyeljenek arra, hogy a felhasználónév/jelszó párost megfelelő oldalon adják meg!

Jelentsük be az adathalász weboldalakat!

Ha valaki adathalász weboldalra bukkan, akkor a többiek érdekében is tegyen róla bejelentést pl. a Google vonatkozó oldalán. Az egész 10 másodpercig tart, de másokat megóvhat az adataik elvesztésétől, ellopásától.

Adathalász weboldalak jelentésére szolgáló Google űrlap


Figyelmeztessük a fertőzötteket!

A megfertőzött rendszerek tulajdonosai semmit nem vesznek észre a nevükben végrehajtott akcióból, amíg erre mások nem figyelmeztetik őket. Ha különösnek tűnő, nem várt "videót" kapunk, külön magyarázat és értesítés nélkül, akkor minden esetben kérdezzünk rá az ismerőstől, valóban ő küldött-e nekünk valamit? Addig pedig senki ne kísérletezzen a link megnyitásával!

Trükkös vírusirtók

Sajnos léteznek olyan vírusirtóknak álcázott vírusok is, amelyek gyors megoldást kínálnak a vírusfertőzésre és a telepítésüknél a felhasználó természetesen gondolkodás nélkül megad minden hozzáférési engedélyt a fájlokhoz, rendszerhez... magának a vírusnak.

Fontos tehát, hogy a vírus-, vagy kártevőirtó is megbízható forrásból, pl. a fejlesztő webhelyéről származzon. Aki nem boldogul ebben a világban, annak célszerű segítséget kérnie, mielőtt még nagyobb bajba kerül.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.