Barion Pixel
Szerző: ORFK 2020. szeptember 16.

A vasúti biztonság érdekében ellenőriztek a RAILPOL akció keretében

Egy héten át fokozott figyelmet fordított a rendőrség a vasútra. Gyalogosokat, kerékpárosokat figyelmeztettek, súlyosabb esetekben bírságoltak.

A vasúti biztonság érdekében végzett ellenőrzést a magyar rendőrség.

RAILPOL akció zajlott egy héten át

A 4. Rail Action Week elnevezésű, 2020. szeptember 7-én 7 órától  14-én 7 óráig megtartott nemzetközi vasúti ellenőrzés célja elsősorban:

  • a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértésének (gyalogos, kerékpáros, gépkocsivezető, mozdonyvezető által),
  • a vasúti szabálysértés elkövetésének,
  • a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök és a vagonok, illetve azok működéséhez szükséges eszközök és berendezések megrongálásnak,
  • a mozgó vonatokra történő fel- és leszállás, a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzése, illetve
  • a vasúti átjárókban elhelyezett biztonsági berendezések és
  • a vasútvonal kritikus pontjainak (alagutak, hidak) ellenőrzése volt.

A rendőrség az együttműködő szervezetekkel lebonyolított akció ideje alatt 1512 vasúti átjárót, 2612 járművet ellenőrzött, 985 fő gyalogost és 424 fő kerékpárost igazoltatott.

Az akció ideje alatt a vasúti átjárókban elhelyezett 3490 darab biztonsági berendezést ellenőriztek. A rendőrök öt főt értek tetten, közülük kettőt vasúti jelzés, fél-, illetve fénysorompó megrongálása, míg hármat vasúti kocsik festékszóró spray-vel történő megrongálása miatt.

A képen feltehetőleg meghibásodott sorompó látszik
(Megjegyzés: a rendőrség által közzétett képen feltehetőleg meghibásodott sorompó látható.)

Egy hét alatt összesen 26 szabálysértési eljárás indult, 197 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése, illetve vasúti szabálysértés elkövetése miatt 219 fő figyelmeztetésben részesült.

Az akció ideje alatt a nevelési és oktatási intézményekben 84 alkalommal tartottak előadást a vasúti közlekedés biztonságára, illetve annak veszélyeire fókuszálva. Az előadásokon megelőzési kiadványokat mutattak be és adtak át. Egyéb, a vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó megelőző tájékoztató jellegű tevékenység 63 esetben történt.

RAILPOL 2020

Az akcióban osztrák rendőrök és magyar katonák is részt vettek.

Mi pedig olvasónktól kaptunk egy felvételt, ami a RAILPOL akció utolsó napján készült, de itt nem voltak rendőrök. Volt viszont beépített kamera, ami rögzítette a sorompótörést.
  


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.