Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség Fotó: 112Press 2021. október 13.

Osztrák rendszámot szerelt a szerb fölé az embercsempész - 3 év 3 hónap börtön vár rá

Szántóföldre kormányozta a hamis rendszámmal felszerelt autóját Szombathely határában a szerb embercsempész, majd utasait hátrahagyva elszaladt a rendőrök elől. Rövid időn belül elfogták. A bíróság 3 év 3 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A Szombathelyi Járási Ügyészség ma állította bíróság elé azt a letartóztatásban lévő szerb férfit, akit rendőri üldözést követően, Szombathely térségében 2021. augusztus 18. napján értek tetten, miközben összesen 15 migránst akart illegálisan Ausztriába juttatni.

Szántóföldre menekült autójával az embercsempész a rendőrök elől

A vád szerint a terhelt Szerbiában állapodott meg két személlyel abban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsoknak nyújt segítséget a magyar-osztrák határ jogellenes átlépésében, őket a határ közelébe
szállítja.

A vádlott Belgrádban kibérelt egy szerb rendszámú minibuszt és a költségeire a megbízóitól kapott 300 eurót.

Újabb lefoglalt jármű

A vádlott a magyar határ átlépését követően a minibusz rendszámtábláit osztrák forgalmi rendszámtáblákra cserélte, így a gépjármű egyedi azonosító jelét meghamisította. (Információnk szerint az eredeti rendszám is a gépjűrművön maradt, az osztrák rendszám alatt.)

Az osztrák rendszám az eredeti, szerb felett

A vádlott 2021. augusztus 18. napján a megbízótól telefonon kapott GPS koordináták alapján Kelebia és Domaszék környékén vette fel a 15 bangladesi állampolgárt, akik aznap a hajnali órákban lépték át jogellenesen a magyar-szerb határt.

A vádlott megbízói telefonon küldték meg azokat a magyar-osztrák határ közelében lévő GPS koordinátákat is, ahova a 15 migránst kellett volna szállítani.

A vádlottat Szombathely térségében a rendőrjárőr igazoltatni akarta. A vádlott az általa vezetett minibusszal a rendőri jelzésre nem állt meg, ezért a rendőrök üldözni kezdték és Szombathely közelében egy mezőgazdasági területen fogták el a gépjárműből elfutó és elrejtőző terheltet, valamint állították elő a minibuszban maradt, csempészett bangladesi állampolgárokat.

Bérautóval csempészték volna az embereket az osztrák határhoz


A Szombathelyi Járási Ügyészség a vádlottat embercsempészés bűntettével és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével vádolta.

A Szombathelyi Járásbíróság az ítéletében a tényállást a váddal egyezően állapította meg, és a vádlottat 3 év 3 hónap szabadságvesztésre, 6 év 6 hónap kiutasításra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.