Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Fotó: Palkó Krisztián (dashcam) 2024. március 29.

Elhunyt az utcán újraélesztett asszony – a lánya megköszönte a segítők erőfeszítését

A kórházban meghalt az a 70 év körüli nő, aki egy autóban lett rosszul a szombathelyi Rumi úton. Beszéltünk azokkal, akik részt vettek az újraélesztésében. Tanulságos történet, még akkor is, ha nem végződött szerencsésen.

A 112Press számolt be egy sikeres utcai újraélesztésről, ami a szombathelyi Rumi úton zajlott. A mentők kórházba szállították a nőt, ahol később elhunyt. Sikerült beszélnünk két emberrel is, akik küzdöttek a beteg életéért és az ő elmondásuk alapján rekonstruáljuk a történteket.

Elsőként egy autó utasával beszéltünk. A középkorú nő a főnöke mellett ült és dugóban araszoltak a  Rumi úton, március 27-én, délután. Ekkor látták meg, hogy egy autó állt az úton, azt kerülgette a többi jármű. Amikor mellé értek, akkor az utas átnézett az álló Opelba és látta, hogy annak sofőrje hátrabicsaklott fejjel ül a vezetőülésben.

Azonnal megálltak a jármű előtt és visszaszaladtak segíteni. Az autó vezetőoldali ajtaja nyitható volt, nem működött benne automata zár elindulás után. (Az idén már több segítségre szoruló emberhez is az ablak betörésével tudtak hozzáférni Vas vármegyében.) Az idős asszonynak nagyon gyenge életjelei voltak, nem volt eszméleténél és időnként hörgő hangot hallatott. Haldoklott.

Az asszonyt a helyszínen még sikerült újraéleszteni, de a kórházban elhunyt

-Azonnal hívtam a 112-t, amikor elmondtam, miért telefonálok átkapcsoltak a mentőkhöz. A „kérem tartsa a vonalat” szöveg egy örökkévalóságnak tűnt abban a szituációban. Ezután viszont felpörögtek az események. A 112-n kapott utasításnak megfelelően a nénit kihúztuk az autóból, de előtte a főnököm megállított egy autót, hogy fedezzen minket, amíg a nénit kiemeljük a kocsijából.

 

-Egyikőnk sem termetes, nagyon nehéz volt a magatehetetlen test mozgatása. Eközben valószínűleg trágár mondat is elhagyta a számat („b*tok meg, segítsetek!”), de végül ketten vittük a nénit az autója mögé és lefektettük, majd számolás szerint nyomtuk a mellkasát. Az időt egyáltalán nem éreztem.

-Ekkor ért oda egy fiatal pár autóval és kérdezték, hogy tudnak-e segíteni? Pár pillanat múlva a férfi már ott térdelt az asszony mellett és nyomta a mellkasát. A felesége jólláthatósági mellényt vett fel és a főnökömmel együtt a forgalmat irányították, nekem pedig már nem volt feladatom. Hamarosan két orvos érkezett a forgalomban, akik szintén csak véletlenül jártak arra, majd megérkeztek a mentők. A később kiérkező rendőrök felvették az adatainkat, majd távoztunk a helyszínről.

Az asszonyt a helyszínen még sikerült újraéleszteni, de a kórházban elhunyt Fotó: Palkó Krisztián (dashcam)

Arra a kérdésünkre, hogy milyennek ítéli meg utólag a szituációt, az asszony azt felelte, hogy kétségbeejtő volt és úgy látta, hogy a főnökét is megviselte az eset. A „fiatalok” érkezését kifejezetten pozitívnak írta le, jó érzés volt, hogy a segítőknek is segítettek.

Az asszony többször is részt vett újraélesztési tanfolyamon, azonban élesben semmi nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt begyakorolták, de valóban sokat segített. A nő azt javasolja, hogy a képzésbe kerüljön be a magatehetetlen test mozgatása, mivel ez sem volt egyszerű. A tanfolyamokon ugyanis alapból a földön fekszik az eszméletlen beteg, de ez esetben autóban ülő emberen kellett segíteni.

 

Jöttek a fiatalok

Az előbb megszólaló segítő által említett fiatalok férfi tagja Papp Gergő, aki a feleségével indult vásárolni. Ők is belekerültek a torlódásba, majd messzebbről látták, hogy egy autóból kihúznak egy hölgyet. Amikor odaértek a férfi megkérdezte, hogy kell-e segítség, mire igenlő választ kapott.

A földön fekvő hölgy mellett térdelő segítők kihangosítón beszéltek a 112-vel és ekkor csatlakozott hozzájuk Gergő is.

-Csináltuk, amit kell. A feleségem tart az ilyesmitől, ő nem jött oda, de hasznossá tette magát, sárga mellényt vett fel és beállt forgalmat irányítani. Az elhaladó autók miatt rosszul hallottuk a kihangosított telefont, de a 112 instrukciói teljesen jók, érthetőek voltak és az alapján végeztük az újraélesztést. Ezután érkezett két orvos, akik folytatták a nehéz feladatot a mentők kiérkezéséig.

Az asszonyt a helyszínen még sikerült újraéleszteni, de a kórházban elhunyt Fotó: Palkó Krisztián (dashcam)

A férfinak a mostani volt a második újraélesztése, korábban Ausztriában egy agyvérzés miatt klinikai halál állapotába kerülő ember segítségére sietett. Sajnos az illetőt nem sikerült megmenteni.

-Próbáltam érdeklődni a kórházban az asszony állapotáról, de nem adtak információt. Később a lánya felvette velem a kapcsolatot, miután a 112Press-en olvasta a hozzászólásomat. Sajnos a néni meghalt, nem lehetett rajta segíteni, de a lánya megköszönte a segítségünket. Ez nagyon jól esett. Utána gondoltam bele, hogy igazi csapatmunka volt a helyszínen. Nagyon sajnálom a nénit, de mindent megtettünk érte, hogy élhessen.

 

 

A cikkben szereplő képek olvasónk, Palkó Krisztián dashcam felvételéből vannak. Köszönjük!

Korábbi beszámolónk, ahol a sofőr segítségére siető férfi kézsérülést szenvedett:

Az OMSZ "Nő a tét!" kampányvideója:

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.