Szerző: Szombathelyi Törvényszék / 112Press 2020. június 23.

Felfüggesztettet kapott a halálos baleset okozója - a vétlen túlélte volna, ha használja a biztonsági övet

A szombathelyi Zanati úti aluljáróban történt balesetben egy gyorshajtó sofőr Opelje sodródott át a szemközti sávba és ütközött egy Daewooval. A vétlen sofőr a helyszínen életét vesztette, de ebben neki is komoly szerepe volt

A tavaly februári balesetről részletesen beszámoltunk és több esetben negatív példaként hoztuk fel a vétlen áldozatot, aki megítélésünk szerint a saját lábán szállt volna ki a roncsból, ha használja a biztonsági övét. Nem használta, a helyszínen elhunyt.

A Szombathelyi Járásbíróság 2020. június 23-án  1 év 6 hónap időtartamú –2 évi próbaidőre felfüggesztett– szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki a megengedett sebesség több, mint kétszeresével közlekedett, és okozott halálos balesetet.

A büntetlen előéletű vádlott -biztonsági öv használata nélkül- 75-80 km/h sebességgel közlekedett 2019. februárjában Szombathelyen egy Opel Vectrával a Zanati út külső sávjában, ahol a baleset idején 30 km/h volt a megengedett sebesség.

A Daewoo vezetője a helyszínen életét vesztette

Az Opel megcsúszott az eltúlzott sebesség miatt a nedves úttesten egy enyhén jobbra ívelő kanyarban, majd átsodródott a szemközti sávba, ahol 65-70 km/h sebességgel összeütközött a sértett által vezetett, szabályosan közlekedő, 38-42 km/h sebességgel haladó Daewoo Lanos személygépkocsival. Az Opel biztonságos haladási sebessége 44-47 km/h lett volna.

A balesetet okozó Opel vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével közlekedett

A vádlott gépkocsijával az ütközést követően a közúti aluljáró betonfalának csapódott. A sértett -aki szintén nem használta a biztonsági övét- a helyszínen elhalálozott. Amennyiben a sértett a biztonsági övet szabályszerűen használja, legfeljebb nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sérüléseket szenvedett volna el.

Az ítélet jogerős.

Halálos baleset Szombathelyen - frontálisan ütközött egy Opel és egy Daewoo
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.