Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2021. december 23.

Jogerősen 3,5 év letöltendő a két napja elfogott moldáv embercsempésznek

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt jogerősen 3 év 6 hónap börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt egy moldáv férfit.

 Az elfogásáról két napja, az eset napján beszámoltunk.

Két nap múlva jogerősen 3,5 év börtönre ítélték a moldáv embercsempészt

A vádlott 2021. december 20-án érkezett Magyarországra egy külföldi forgalmi rendszámú Renault Clio személygépkocsival azt követően, hogy egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt személy megbízását elfogadva Magyarország területére már illegálisan bejutott külföldiek Ausztria felé történő tovább szállítására vállalkozott. Az ismeretlen megbízó a terhelt részére a szállított személyek után fejenként 250 euró díjazást ígért. A vádlott az előzetesen megbeszéltek szerint a külföldiek felvételének idejét és helyének GPS-koordinátáit valamennyi alkalommal a mobiltelefonjára egy alkalmazáson keresztül üzenetben kapta meg. A vádlott célja az volt, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére lépett személyeknek több alkalommal, rendszeresen, a megbízó által ígért pénzbeli javadalmazás megszerzésének céljából segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez. 

A terhelt 2021. december 20-án 5-6 óra körüli időben a fenti személygépkocsival az M1 és M5 számú autópályán Baja környékére ment, majd ott négy ismeretlen honosságú külföldit ültetett be a gépkocsijába, akiket ezt követően a Lajosmizse-Biatorbágy-Bábolna-Enese-Ölbő-Torony útvonalon az osztrák-magyar határ közelébe szállított, ahol 2021. december 20-án 10 óra körül rakta ki őket. A csempészett személyekről a megbízó által igényelt módon videofelvételt készített, ezeket a vádlott elküldte a megbízója részére, majd ezt követően Szombathely, Olad városrészén egy benzinkútnál állt le pihenni, ahol az előzetesen a megbízójával megbeszéltek szerint egy ismeretlen, oroszul beszélű személytől 500 eurot kapott a sikeresen lebonyolított szállításért. 

A vádlott, miután az újabb szállításra vonatkozó koordinátákat telefonos alkalmazás útján megkapta, 2021. december 21-én 17 óra körül ismét Baja környékére autózott. A megbízó által kijelölt helyen a gépkocsiba a hajnali órákban felvett négy szír állampolgárt, akik 2021. december 21-ét megelőzően a szerb-magyar határon meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére, majd velük a Lajosmizse-Biatorbágy-Bábolna-Enese-Ölbő útvonalon ismét Ausztria irányába indultak. A 87. számú főúton az osztrák-magyar határ irányába közlekedő terheltet azonban a rendőrjárőrök ellenőrzés alá vonták, majd őt és a szír állampolgárokat előállították. A terhelt a bűncselekményt rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el. 

Az ítélet jogerős.

 

Ukrán embercsempészek letartóztatása

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult ügyben egy hónapra elrendelte kettő ukrán férfi letartóztatását.

Az egyik gyanúsított 2021. december 20-án egy egyelőre fel nem derített személyazonosságú személlyel telefonon megállapodott abban, hogy Magyarországra illegálisan bejutott külföldieknek segítséget nyújt a magyar-osztrák államhatár tiltott módon történő átlépéséhez azzal, hogy őket a magyar-osztrák határhoz szállítja a tulajdonát képező Audi A6 típusú, magyar rendszámú személygépkocsival, s ezért a szállított személyenként 3-400 eurót fog kapni, illetve a szállított személyektől még fejenként további 250 eurót. A szállításhoz szükséges koordinátákat telefonon, egy alkalmazáson keresztül küldik meg a gyanúsítottnak a megállapodás szerint. A gyanúsított a megállapodásban foglaltaknak megfelelően 2021. december 20-án 22 óra körül meg is kapta a koordinátákat, majd bevonta szintén ukrán ismerősét, akivel a gépkocsiban közölte a szállítás célját is, valamint azt, hogy a haszonból számára is ad egy részt.

A gyanúsítottak 2021. december 21-én hajnalban Magyarországon, egyelőre pontosabban nem meghatározható helyen, az Audiba hat, magát a későbbi elfogásuk után szír állampolgárnak valló személyt vettek fel, hogy őket a magyar-osztrák államhatárhoz szállítsák. Öt személy a gépkocsiba, egy személy pedig a csomagtartóba szállt be, majd a gyanúsítottak útnak indultak velük a számukra megadott koordináták alapján, azonban 2021. december 21-én 8.30 körül Vámoscsalád közelében, az M86 számú autóúton a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta, és a gyanúsítottakat, valamint a gépkocsiban szállított szíreket elfogta.

Az egyik gyanúsított a végzést tudomásul vette, míg az ülésen meg nem jelent védőjének öt munkanapja van a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. A másik gyanúsított és védője a döntés ellen szabadlábra helyezés érdekében fellebbezést jelentett be.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.