Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Járásbíróság / 112Press 2021. március 29.

Gyalogátkelőhelyen ütött el idős asszonyt - jogerősen pénzbüntetést és vezetéstől eltiltást kapott a Fiat sofőrje

A 76 éves asszony pár méterrel a férje előtt haladt a kijelölt gyalogátkelőhelyen, amikor egy érkező Fiat elütötte az asszonyt 2020. márciusában. A gyalogos súlyosan megsérült.

A tényállás szerint a vádlott 2020. március 13-án, 17 óra körül borult időben, nappali, jó látási viszonyok között közlekedett egy személygépkocsival Szombathelyen, a Szent Flórián körút nedves úttestén a Rumi út felől a Körmendi út irányába. A Szent Flórián körút úttestét a 31. számú ház közelében kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi.

A vádlott úgy közelítette meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, hogy sebességét nem mérsékelte, és nem biztosított elsőbbséget a menetiránya szerinti jobb oldalról átkelő, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen már 4,4 métert megtevő 76 éves sértett gyalogosnak, akit fékezést követően a gépkocsijának elejével elütött. A sértett a személygépkocsi motorháztetőjére, majd onnan az úttestre csapódott.

A vádlott 9,2 méter látható nyomot hagyó fékezést követően állt meg a gépkocsival. 

A baleset következtében a sértett testszerte zúzódásokat és bevérzéseket, valamint nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sérülést szenvedett el. 

Az asszony a férje előtt haladt a kijelölt gyalogátkelőhelyen, amikor a Fiat elütötte

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 43. § (1) és (2) bekezdésében írtakat, amikor a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítette meg, ezért nem tudott megállni a gyalogos-átkelőhely előtt és nem tudott elsőbbséget adni az azon átkelő sértett gyalogosnak.

Gyalogátkelőhelyen ütötte el egy Fiat az idős asszonyt Szombathelyen

A Szombathelyi Járásbíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott előkészítő ülésen közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat.

Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó képgalériák


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.