Barion Pixel
Szerző: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság / Balassagyarmati Járási Ügyészség 2020. január 19.

Frissítve: Nem az őrizetbe vett férfi gázolta halálra a nőt Salgótarjánban - barátja lehetett a tényleges sofőr

A rendőrök nem hitték el bemondásra, ki volt a sofőrje annak az autónak, ami megállás nélkül elhagyta a helyszínt egy halálos kimenetelű gyalogosgázolás után. A baleset után őrizetbe vett férfit elengedik, helyette barátja csuklóján csattant a bilincs.

Frissítés 01.22

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közleménye

A Balassagyarmati Járási Ügyészség egy negyvenegy éves, salgótarjáni férfi letartóztatására tett indítványt, aki ittasan halálra gázolt egy nőt, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről.

A gyanú szerint a férfi 2020. január 17-én, este 6 óra körül, Salgótarján lakott területén ittasan vezette tehergépkocsiját. A Rákóczi úton egy gyalogos akart átkelni az úttesten, akit azonban gyanúsított az ittasságából eredő figyelmetlensége miatt nem észlelt. A gyanúsított járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte őt. A baleset következtében a sértett a helyszínen elhunyt.

A baleset helyszínén a gépjármű vezetője nem állt meg, nem győződött meg arról, hogy az általa előidézett balesetben valaki megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, holott ez kötelessége lett volna. Ehelyett azért, hogy a felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott, ahol leállította a tehergépkocsit, majd visszament a baleset helyszínére.Ott időközben mások a sértett segítségére siettek, valamint addigra már a rendőrség is megérkezett.

A gyanúsított a helyszínen intézkedő rendőröknek valótlanul az adta elő, hogy a balesetkor ő csupán utasként tartózkodott a gépjárműben és azt egy barátja vezette, aki – miután a teherautóval leparkolt – a járműből kiugrott és elszaladt.

A férfi vallomása alapján a másik személyt a rendőrség 2020. január 17-én őrizetbe vette, majd a beszerzett bizonyítékok alapján később szabadon engedte. Az őt hamisan vádoló gyanúsítottat 2020. január 19-én őrizetbe vette és halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és hamis vád bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és a férfi letartóztatását a terhelt jelenlétének biztosítása, a bizonyítás veszélyeztetésének és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelte.

Korábban íruk:

Az elsődleges adatok alapján 2020. január 17-én 18 óra körül Salgótarjánban, a Rákóczi úton ismeretlen tettes gépkocsival elütött egy gyalogost. A baleset következtében a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.  A jármű vezetője a baleset helyszínéről megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Ezeket a nyomokat nem lehet eltitkolni


A forrónyomos intézkedések során beszerzett adatok alapján a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatosan két férfit előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki, valamint  egyikük őrizetbe vételéről döntött a hatóság.

A halálos baleset helyszíne Salgótarjánban

A nyomozás további adatai, a tanúvallomások és a térfigyelőkamerák felvételeinek részletes elemzése eredményeképpen megalapozott a gyanú arra, hogy Sz. Lajos gyanúsítotti vallomásában foglaltakkal ellentétben a járművet a balesetkor nem az őrizetbe vett férfi, hanem a barátja, Sz. Lajos vezette.

Az ittas sofőrt rövid időn belül elfogták a rendőrök, az elütött nő meghalt


A beszerzett bizonyítékok alapján a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halált okozó járművezetés ittas állapotban bűntett és segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hamis vád bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatja tovább az eljárást Sz. Lajos 40 éves salgótarjáni lakos ellen. A hatóság tagjai intézkedtek a 40 éves férfi őrizetbe vételére, és a korábban őrizetbe vett férfi szabadlábra helyezésére.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.