Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség / 112Press Fotó, videó: 112Press 2020. december 23.

Videó: Vádat emeltek a futónőt gyalogátkelőhelyen elütő sofőr ellen

A tavaly decemberi balesetben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen átfutó asszonyt ütött el egy Citroen személyautó. A sofőr ellen vádat emeltek.

A Szombathelyi Járási Ügyészség közúti baleset okozása miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt el egy futónőt 2019. december 8-án, Szombathelyen, a Brenner Tóbiás körúton.

A vádirat szerint a vádlott 63-66 km/órás sebességgel közelítette meg a zebrát a megengedett 50 km/óra helyett és későn vette észre a neki bal kéz felől futva átkelő sértettet.

Az asszony már 8,9 métert megtett, amikor a vádlott fékezve, 61-64 km/órás sebességgel elütötte. A gyalogos súlyos, életveszélyes sérüléssel került kórházba.

A vádlott mintegy 60 méter távolságra volt az elütés helyétől, amikor a sértett megkezdte az áthaladást az úttesten, így lassító fékezéssel is elkerülhette volna a balesetet, amennyiben a megengedett sebességgel közlekedik és időben észreveszi a sértettet.

A Citroen vezetője kijelölt gyalogátkelőhelyen ütötte el a futónőt

Az esetnek komoly tanulsága is volt, ugyanis az elgázolt asszonynál nem voltak okmányok, ő pedig nem volt olyan állapotban, hogy megmondja, kicsoda. Ez nem csak azért volt gond, mert nem tudták értesíteni a családját, de a kezeléseknél sem mindegy, hogy milyen ismert betegsége van valakinek, vagy milyen gyógyszerre érzékeny. Az asszonyt az élő bejelentkezésünk során bemutatott felszerelése alapján sikerült rövid időn belül azonosítani úgy, hogy kértük olvasóinkat, próbálják meg felhívni azt a szombathelyi futó ismerősüket, akire ráillik a leírás.

Az asszony bemutatott cipője segítette a súlyos sérült azonosítását

Az asszony telefonja bekapcsolva maradt a baleset után, azonban lezárt állapotban volt, a háttérképen pedig két kisgyermek látszott. A telefon nem sokkal a felhívás elhangzása után megcsörrent, ami ugyan a hívónak nem volt jó hír, viszont így sikerült azonosítani a futónőt, aki információnk szerint már újra jár futni.

Gyalogosgázolás a szombathelyi Brenner Tóbiás körúton

A vádlott gépjárművezető büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni. Kérjük az autóvezetőket, hogy kellő figyelemmel és csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogátkelőhelyeket. De kérjük a gyalogosokat is, hogy fokozott figyelemmel keljenek át az úttesten és folyamatosan figyeljék azt a sávot, amelyikbe belépnek. Csak akkor keljenek át, ha úgy ítélik meg, hogy az érkező  jármű vezetője észlelte őket és meg is adja az elsőbbséget.

Hazai utakon megörökített gyalogoselütések

Az alábbi felvételeket térfigyelő kamerák rögzítették.

Sikerült azonosítani a reggel elgázolt futónőt - köszönjük a segítséget
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.