Szerző: Vas MRFK 2021. augusztus 26.

Elszaladtak a menekültek Szentpéterfánál - Sárvárnál teherautó szállított migránsokat

Szerb rendszámú járművekkel érkeztek az embercsempészek Szentpéterfára. A rendőrök láttán a menekültek szétszaladtak, kertből, patakmeder mellől, fás területről gyűjtötték be őket a rendőrök. Sárvárnál román rendszámú teherautó rakterében találtak menekülteket.

Állampolgári bejelentés alapján a szombathelyi rendőrök 2021. augusztus 26-án, 8 óra 40 perc körüli időben a 8711-es számú úton, Szentpéterfán állítottak meg két szerb gépjárművet.

A személyautót és a tehergépjárművet is szerb állampolgár vezette. A gépkocsikból több személy elfutott a rendőri intézkedést megelőzően, közülük hat személyt a Pinka patak melletti erdős területen, hat személyt pedig a 8711-es számú út mellett és Szentpéterfán fogtak el a rendőrök, több személyt pedig továbbra is keresnek.

Migránsokat fogtak el Szentpéterfán Fotó: Vas MRFK

Az elfogott személyek afgán állampolgárnak mondták magukat, azonban a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Migránsokat fogtak el Szentpéterfán Fotó: Vas MRFK

Mindkét sofőrrel szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Sárvárnál román embercsempészt fogtak el

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján a rendőrök 2021. augusztus 26-án, 8 óra 40 perc körüli időben, a 84-os számú főút 60-as kilométerszelvényben, Sárvár térségében állítottak meg egy román forgalmi rendszámú ponyvás tehergépjárművet, amelyet egy román férfi vezetett. A sofőrön kívül a gépkocsiban tizenkét személy utazott, akik afgán és bangladesi állampolgárnak mondták magukat.

Sárvárnál lebukott embercsempész által szállított menekültek a raktérben - Fotó: Vas MRFK

Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.