Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság / 112Press 2021. október 13.

Elszaladt a fiatal román embercsempész - elkapták az Audival közlekedő előfutóját is

A 18 éves sofőr 10, hazánkban illegálisan tartózkodó menekültet szállított német rendszámú autóval. A fiatalember nem állt meg a rendőri jelzésre, de egy parkoló autó megállította Szombathelyen. A rendőrök elfogták egy bolgár rendszámú Audi vezetőjét is, ő lehetett az előfutó.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján az egyenruhások 2021. október 13-án 0 óra körüli időben egy német forgalmi rendszámú gépjárművet akartak intézkedés alá vonni Szombathelyen. A sofőr a rendőri jelzés ellenére továbbhajtott és autójával egy parkoló gépkocsinak ütközött. A sofőr a gépjárműből kiszállt és a helyszínről elfutott, azonban a rendőrök néhány percen belül elfogták és előállították a román férfit.

A kisbusz tíz migránst szállított, a 18 éves román sofőr elszaladt Szombathelyen

A 18 éves román sofőr által vezetett gépkocsiban tíz személy utazott, akik szír állampolgárnak mondták magukat.

Tíz menekült ült a kisbuszban

Az esettel összefüggésben egy bolgár forgalmi rendszámú járművet is intézkedés alá vontak a szombathelyi rendőrök, amelyet egy bolgár férfi vezetett, őt is előállították.

A bolgár rendszámú Audit lefoglalta a rendőrség

A német rendszámú gépkocsi utasai a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Hatóságilag lezárt gépjármű

A sofőrökkel szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

A rendőrség lefoglalta a bolgár rendszámú Audit Szombathelyen

Magyarországon már több száz, embercsempészektől lefoglalt jármű parkol különböző telephelyeken. A bérautókat visszakapja a tulajdonos, a többi jármű azonban jellemzően évekig porosodik és amortizálódik a szabad ég alatt.

Rendőrség által lefoglalt Audi a Szombathely Centernél - embercsempész előfutója lehetett a sofőr

Ki az az előfutó?

Az embercsempészek anyagilag érdekeltek abban, hogy a "szállítmány" célba érjen, az előre megbeszélt helyszínen. Az előfutó feladata felderíteni az útvonalat, kifejezetten a rendőrökre, buktatókra figyelve. Amennyiben az előfutó úgy ítéli meg, hogy az adott útszakasz veszélyes a "szállítmányra" és az embercsempészre nézve, akkor jellemzően virágnyelven azonnal értesíti erről az embercsempészt, aki új útvonalat választ.  Pl.: "Vigyázz, sáros az út, ne kend össze a kocsit!", vagy "az M86-oson Szelesténél esik az eső, felétek milyen az idő?" Ebből a kérdésből a csempész tudja, melyik részt kell elkerülnie.

Az embercsempészek általában rendelkeznek tartalék útvonallal. A pihenőhelyeket pedig úgy kell kiválasztaniuk, hogy ne keltsenek feltűnést.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.