Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2020. október 07.

Kétezer euró helyett 2 év 8 hónapot kapott a Kőszegnél lebukott román embercsempész

Fejenként 500 eurót (kb. 180 ezer forintot) kapott volna a román nemzetiségű taxis, ha Bécsbe szállítja a palesztin migránsokat. Kőszegnél azonban elfogták a zöld határ átlépésére készülő utasokat, majd a taxist is előállították.

A Kőszegi Járási Ügyészség 2020. október 6. napján bíróság elé állította azt a letartóztatásban lévő román taxisofőrt, aki négy külföldi állampolgárt akart illegálisan Magyarországról Ausztriába szállítani.

A vád szerint a román férfi az általa vezetett taxiba 2020. szeptember 10. napján vette fel a négy migránst a déli határ közelében. A migránsok a Makó és Nagylak közötti mezőgazdasági területen, a kukoricaföldön bújkáltak és a vádlott fütty jelére jöttek elő.

A megállapodás szerint a vádlott az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, okmányok nélküli négy palesztin állampolgárt az osztrák-magyar határ közelébe szállította, őket magyar területen az autóból kitette. A vádlott Kőszeg Határátkelőhelyen Magyarország területét elhagyta és a határtól 200 méterre várakozott a migránsokra, hogy miután a
zöldhatáron Ausztriába jutottak, őket Bécsbe szállítsa.

A román taxis 2 év 8 hónapot kapott embercsempészésért - az ítélet nem jogerős

A vádlott a szállítást követően személyenként 500 eurót kapott volna.

A migránsok közül három főt lakossági bejelentés alapján a kőszegi rendőrök előállítottak, míg egy személy elmenekült. A vádlottat az osztrák-magyar közös járőrszolgálat járőrei vonták ellenőrzés alá.

A Kőszegi Járásbíróság ítéletében a tényállást a váddal egyezően állapította meg és a vádlottat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, továbbá 4 évre kiutasította Magyarországról.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette. A Kőszegi Járásbíróság a terhelt letartóztatását fenntartotta.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.