Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség / Fotó, videó: 112Press 2020. november 13.

Két évet kapott jogerősen a kedden elfogott embercsempész - a gépkocsiját elkobozták

Az elfogásról részletesen beszámoltunk három nappal ezelőtt, ma pedig már jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Szombathelyen őrizetbe vett szír férfit.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a mai napon bíróság elé állította azt a szír állampolgárságú, Németországban tartózkodási engedéllyel rendelkező férfit, akit kedden tetten értek Szombathelyen, amint hét szír férfit szállított át Magyarországon, abból a célból, hogy jogellenesen lépjék át a magyar-osztrák államhatárt. Az esetről a 112Press már az elfogáskor, a helyszínről beszámolt.

A vádirat szerint a vádlott egy internet alapú üzenetküldő szolgáltatás segítségével vette fel a kapcsolatot az egyik szír állampolgárral, akivel megállapodott abban, hogy őt és hat társát fejenként 2.500 euró ellenében eljuttatja a szerb határtól a magyar-osztrák határon át Ausztriába.

Hét embert próbált Ausztriába csempészni a férfi

A hét szír állampolgár a jogszabályi rendelkezések megszegésével, a határátkelő állomásokat  kikerülve, a zöld határon lépte át a szerb-magyar határt 2020. november 9. napján, majd telefonon értesítették a vádlottat, aki felvette őket a déli határ közelében és elindult velük a magyar-osztrák határ felé.

Három nap alatt elítélték a lebukott szír embercsempészt Fotó: 112Press

A sárvári rendőröknek tűnt fel a német rendszámú, sötétített üvegű, láthatóan túlterhelt személygépkocsi az M86-os főúton. A járművet követték, majd megállították Szombathelyen, az időközben értesített szombathelyi rendőrök segítségével, és elfogták a menekülni próbáló utasokat és a járművezetőt.

Hét embert próbált Ausztriába csempészni a férfi

A Szombathelyi Járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt, és 4 évre kiutasított az ország területéről, továbbá elrendelte az elkobzását az elkövetéshez használt gépkocsinak.

Az ítélet jogerős.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.