Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. január 03.

Frissítve: 18 menekült nyomorgott a Hyundaiban - menekülni próbált a szír embercsempész Szombathelyen

A sofőr információnk szerint nem állt meg a rendőri jelzésre, ehelyett menekülni kezdett, a belváros felé. Szombathelyen egy egyirányú utcában már szemből is érkeztek rendőrautók, de a férfi nem adta fel.

Frissítés - a Vas Vármegyei Rendőr-Főkapitányság közleménye

Egy szolgálaton kívüli rendőr jelzését követően a szombathelyi egyenruhások, 2023. január 3-án, a délelőtti órákban egy magyar forgalmi rendszámú gépkocsit akartak intézkedés alá vonni Szombathely térségében, azonban a gépkocsi vezetője a rendőri jelzés ellenére továbbhajtott.

A járművet a Selmec utcánál állítottak meg a járőrök, amelyet egy szír állampolgár vezetett. A helyszínről a sofőr megpróbált elmenekülni, azonban rövid időn belül elfogták a rendőrök. A jármű vezetőjén kívül további tizennyolc, magát az ellenőrzés során szír, török, marokkói állampolgárnak mondó személy utazott a gépkocsiban.

Minden irányból érkeztek a rendőrautók, itt ért véget a menekülés - Fotó: Tánczos Mihály / 112Press

Az intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Hyundaiban 18 menekült nyomorgott Fotó: Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Korábban írtuk: Az embercsempész kiugrott az autóból és megpróbált elszaladni, de nem sokkal később már a hasán feküdt, miközben megbilincselték.


A Hyundai magyar rendszámú. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hamarosan tájékoztatást ad a részletekről, amiből kiderül, hogy milyen nemzetiségű a sofőr és hány menekültet szállított.

Elfogták a menekülő embercsempészt Szombathelyen

Úgy tudjuk, hogy az autóból senki más nem szaladt el az embercsempészen kívül és a Hyundai nem ütközött semmivel (és ami a legfontosabb: senkivel).

Jogerős ítélet a rendőrautónak is nekiütköző, menekülés után elfogott embercsempész ügyében

A Szombathelyi Járási Ügyészség december 21-én állította bíróság elé azt a letartóztatásában lévő tunéziai állampolgárságú férfit, akit Vas megyében, az M85-ös számú autóúton 2022. október 28-án értek tetten, miközben 16 migránst akart a magyar-osztrák határhoz szállítani.

A vád szerint a tunéziai férfi a szerb-magyar határ közelében egy tehergépkocsiba olyan 12 marokkói és 4 tunéziai állampolgárt vett fel, akik korábban illegálisan léptek Magyarország területére, és tiltott módon, a jogszabályi rendelkezések megsértésével akartak Ausztrián keresztül Franciaországba és Spanyolországba jutni.A megvádolt férfi a külföldieket a több órán keresztül tartó út során megállás nélkül, összezsúfolva szállította, ezzel nekik testi szenvedést okozott.

A járműből elmenekülő összes embert elfogták a rendőrök Fotó: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A járőrök a vádlott által vezetett tehergépkocsit 2022. október 28. napján, a hajnali órákban, az M85-ös számú autóúton megpróbálták ellenőrzés alá vonni, ő azonban a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyta és menekülni kezdett.

A rendőrök a vádlottat Szombathelyig követték, ahol megállásra kényszerítették és elfogták.

Hosszú fék és sodródásnyomot rögzítettek a rendőrök
A Szombathelyi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a letartóztatásban lévő vádlottat, akit 5 év végrehajtandó  börtönbüntetésre ítélt és 10 évre kiutasított az ország területéről.

Az ítélet jogerős.

Kerítésnek ütközött menekülés közben egy embercsempész Szombathelyen

Tavaly januárban számoltunk be arról az esetről, amikor egy ukrán embercsempész menekülés közben kerítésnek ütközött Szombathelyen.

Az ukrán embercsempész magukat szírnek valló menekülteket szállított volna az osztrák határhoz - a baleset után mindenkit elfogtak

Az talán a fotónkon is látszik, hogy már nem volt esélye a menekülésre.

Az ötszemélyes Skodában nyolcan ültek, a balesetben egy menekült megsérült.

Menekülő ukrán embercsempész hajtott kerítésbe Szombathelyen

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.