Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2022. október 21.

Elfogták az elmenekült sofőrt - 19 migránst találtak a raktérben Szombathelynél

Közúti útellenőrök állítottak meg rutinellenőrzésre egy észak-macedón rendszámú teherautót Szombathely határában, egy mérlegállomáson. A jármű vezetője elszaladt, a rakteret már rendőrök jelenlétében nyitották ki.

Frissítés 14:15: A rendőrök egy mezőgazdasági területen elfogták a helyszínről elmenekült sofőrt. A rendőrség közleménye cikkünk végén, keretben olvasható. Olvasónk elbeszélése alapján az elfogásra Vép közelében, egy kukoricaföldön került sor és részt vett benne egy barna németjuhász kutya is. (Ő Bexter, akinek a szimata már sok esetben segített a vasi rendőröknek.)

Korábban írtuk: Körmend irányába tartott a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán egy észak-macedón (NMK) rendszámú Mercedes teherautó, amit a Praktiker áruház előtti mérlegállomásnál megállítottak a (Nemzeti Közlekedési Hatóság) Vas Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Útügyi Osztály közúti útellenőrei, rutinellenőrzésre. A sofőr valószínűleg rendőrnek gondolta az őt megállítókat, ezért kiugrott a teherautóból és elszaladt.

A sofőr rendőrnek hitte a Közlekedési Hatóság embereit és elszaladt

A rakteret már rendőrök jelenlétében nyitották ki és abban információnk szerint (20) 19 menekültet találtak, akik illegálisan tartózkodtak Magyarországon.

Rutinellenőrzésre állították meg a teherautót, 20 migránst találtak a raktérben

A kiérkező mentőknek senkit sem kellett kórházba szállítaniuk, a migránsokat ezúttal nem zsúfolták össze szűk térbe.

 

 

Őket a ruházatuk és csomagjaik átvizsgálása után elszállították, majd visszaszállítják őket az ideiglenes határzárhoz.

Migránsok utaztak a raktérben

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a sofőrt sikerült-e megtalálni?

A teherautó rakterében hazánkban illegálisan tartózkodó menekültek utaztak

A Mercedes vezetőüléséről és a kormánykerékről szagmintákat vettek a nyomozók, így biztosra vehető, hogy kutyával is keresik a teherautó vezetőjét.

Alapos átvizsgálás után szállították el a menekülteket

Felmerült, hogy az élő bejelentkezésben tévesen makedón hangzott el macedón helyett. Nos, magyarul mind a két változat helyes. Ennek megértéséhez javasoljuk az alábbi cikk elolvasását.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A Vas Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Útügyi Osztályának munkatársai 2022. október 21-én, a délelőtti órákban, a 86-os számú főút Szombathelyt elkerülő szakaszán akartak ellenőrizni egy macedón forgalmi rendszámú tehergépkocsit.  A sofőr a gépkocsiból kiugrott és elmenekült.

A járműben a sofőrön kívül további tizenkilenc, magát az ellenőrzés során indiai és török állampolgárnak mondó személy utazott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az ismeretlen embercsempész azonosítására és felkutatására soron kívül intézkedtek a rendőrök, még Dextert, a nyomkövető kutyát is bevetették. Hamar meg is lett az eredménye az összehangolt keresésnek és egy, a helyszínhez közeli mezőgazdasági területen elfogták az embercsempészés elkövetésével gyanúsítható észak-macedón állampolgárt.

A sofőrt a Főkapitányságra előállították, vele szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Húsz migránst találtak a Mercedes teherautó rakterében Szombathelynél - elszaladt a sofőr
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.