Barion Pixel
2020. március 28.

El kell titkolni a halottakat? - Kamu, primitív módon megfogalmazott levél terjed a Facebookon

Látszólag dr. Kásler Miklós miniszter által aláírt levélről van szó, valójában primitív hamisítvány, ami a veszélyhelyzet idején zavart kelthet azokban, akik nem ismerik fel a vacak minőségű hamisítványokat sem.

A koronavírus járvány idején kezdett terjeszteni valaki egy meglehetősen átlátszó hamisítványt dr. Kásler Miklós aláírásával. Aki csak egy kicsit is gyanakvó, annak azonnal szemet szúr, hogy a levél sem helyesírásilag, sem formailag nem felel meg a követelményeknek, nem beszélve arról, hogy súlyosan korlátoltnak kellene lennie annak, aki a XXI. században egy ilyen "üzenetet" írásba ad. Mutatjuk a hamisítványt:

A hamisított Kásler-levél

Kérjük olvasóinkat, hogy ne osszák meg a levelet és hasonló esetekben figyeljenek az árulkodó jelekre. Ilyen pl. a rossz helyesírás, a túlságosan "egyszerű", szinte gyerekes fogalmazás, az írásjelek helytelen használata, a levél többi részétől eltérő karakter, eltérő színű, esetleg nagyon homogén háttér (törlésre utalhat) stb.

Néhány tanács még a későbbiekre:

-Az új típusú koronavírus járvány ellenszerét nem a Mindenegyben blog és testvéroldalain jelentik be a világnak
-A "Tíz perce megtalálták a vírus ellenszerét" hatszáz év múlva is tíz perccel korábbi dátumot jelent
-Attól, hogy egy cikkben leírják, hogy  a CNN, a WHO, a NASA szerint, de ezekhez nincs hivatkozás, link, akkor az semmivel nem másabb, mint ha Józsi bácsi mondaná ugyanezt a kocsmában a nyolcadik feles után. El lehet hinni neki, de azért illik valamelyest kételkedni és utánanézni a tartalom helyességének.
-A kínai kormány sem az Otpercpiheno blogon osztja meg tapasztalatait a járványról, még akkor sem, ha egy kínai vezető képe van a címlapon, beszéd közben.
-Nagyon sok összeesküvéselmélet terjed az Interneten, ráadásul ezek némelyike még logikusnak is tűnhet, de ettől még a túlnyomó többségük nem igaz, csak ügyesen összeollózott dolgokról van szó. Mielőtt valaki továbbít egy ilyent, számoljon azzal a lehetőséggel, hogy sok ismerőse ferde szemmel néz rá utána.
-Az intravénás zöld tea, C-vitamin és shitaki gomba főzet beadása előtt kérjük mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!
-A XXI. században remélhetőleg nem lehet eltitkolni 1000 halottat Magyarországon, hiszen az elhunytaknak vannak hozzátartozóik, ismerőseik, barátaik, így több ezer embert kellene elhallgattatni.
-Ha valamiről azt kérik, hogy "küldd tovább mindenkinek", azt jellemzően senkinek sem célszerű továbbítani.
-Ha egy cikk címében kérdőjel szerepel, akkor a válasz a legtöbb esetben: "Nem."

Kinek állhat érdekében általánosságban hamis üzeneteket terjeszteni?

A válasz: bárkinek, akinek érdeke fűződhet hozzá. Így az érintett ellenlábasának, hogy lejárassa az illetőt, de magának az érintettnek is, hogy később ráfogja az ellenlábasára. Érdekében állhat a zavarkeltőknek, akik élvezik a káoszt. Jól jöhet a lájkvadászoknak, akik fizikailag is kielégülnek attól, ha sokan osztják meg a kitalációjukat. Lehet unatkozó ember is a háttérben, aki az általa valósnak vélt összeesküvéselméletet támasztja alá a saját maga által kreált irattal. Reméljük, hogy a hatóságok megtalálják a levél elindítóját és kellőképpen szankcionálják az illető kreativitását.
 

Az EMMI közleménye

Minden valóságot nélkülöző, hazug levelet terjeszt egy ismeretlen a közösségi oldalon, amire odahamisította Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter aláírását. A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát.

A kormány és az egészségügyért felelős miniszter a fertőzés megjelenésének első pillanatától kezdve elkötelezett volt abban, hogy mindig gyors és valósághű tájékoztatást nyújtson a lakosságnak. Többek között ezt szolgálja a kormány hivatalos tájékoztató oldala, a koronavirus.gov.hu, valamint a naponkénti sajtótájékoztató is.

A hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene. (Forrás: EMMI)

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.