Szerző: 112Press 2019. szeptember 11.

VW hajtott Skoda elé Szombathelyen - bokortól nem látta az érkező autót a sofőr

Egy napon belül két hasonló baleset történt a Teleki Blanka út és a 11-es Huszár út kereszteződésében. A másodikhoz a mentők és a tűzoltók is vonultak.

A kereszteződésben az elmúlt években tucatnyi baleset történt, köztük komolyabbak is, illetve olyan autó is volt, ami felborulva a közeli ház kerítésének ütközött.  A balesetek közös pontja, hogy az okozó sofőrök azt mondták, a sövénytől nem látták az érkező járművet.

DSC_2550

Szerdán délután egy Volkswagen érkezett a Teleki Blanka utcában a 11-es Huszár út kereszteződéséhez. A sofőr megállt a autójával, körülnézett, majd mivel nem látott érkező járművet, elindult.
 
DSC_2546
 
Ekkor érkezett a belváros felől egy Skoda, ami ütközött a Volkswagennel, majd áttért a szemközti sávba és a járdára felugratva egy üzletház kerítését összetörve állt meg.
 
DSC_2562
 
Mindkét járműben nyíltak a légzsákok. A Skodát vezető fiatal nőt a mentők az elsődleges adatok alapján nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel szállították kórházba. Az ő esetében azt is figyelembe kell venni, hogy várandós.
 
DSC_2543
 
A VW-t vezető férfi nem sérült meg, tőle megtudtuk, hogy rendszeresen jár az adott útszakaszon és egyszerűen nem látta a Skodát, pedig megállt a kereszteződésben. (Ezt egy szemtanú is megerősítette.)
 
DSC_2555
 
A  műszaki mentés ideje alatt teljes útlezárás volt az érintett szakaszon, a helyszínelés ideje alatt pedig egy sávon haladhatott a forgalom, rendőri irányítás mellett.
 
DSC_2540
 
A sövény ugyan nem blokkolja teljesen a kilátást, de személyautóból valóban nehezebben észlelhetők az érkező járművek.
 
DSC_2559
 
A rendszeresen visszatérő problémát az okozhatja megítélésünk szerint, hogy a védett 11-es Huszár úton érkezők egy jobbra ívelő kanyarban érik el a Teleki Blanka utca kereszteződését. Az alárendelt úton érkező, balra kanyarodni szándékozó járművezetőnek a nagy forgalom miatt folyamatosan néznie kell mindkét irányba. A sofőr balra tekintve az épülettől még nem látja a kanyarban érkező járművet. Elnéz jobbra, ahonnan szabad az út, újra elnéz balra, továbbra sem lát járművet, ezért elindul. Közben azonban a védett úton haladó jármű áthaladt az épület és a sövény között belátható részen és maximum a tetejéből látszik valamennyi a sövény felett.
 

A megoldást, bármilyen drasztikusan is hangzik, a sövény alapos visszametszése, vagy kivágása jelenthetné.

Teréz néni sietett segíteni
 
Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a sarokházban egy Szombathelyen jól ismert tanárnő él, aki évtizedekig készített fel vöröskeresztes diákokat országos versenyekre. A nyugdíjas asszonnyal legutóbb akkor találkoztunk, amikor egy autó benyomta a kerítését és összetörte néhány oszlopkaktuszát, hasonló forgalmi szituációban, mint a mai balesetnél.

Becsengettünk Teréz nénihez, aki nem okozott meglepetést. Megtudtuk tőle, hogy amikor meghallotta a csattanást, akkor azonnal sietett ki az utcára megkérdezni, hogy tud-e valamit segíteni, kell-e hívni mentőt stb. Abban is biztosak vagyunk, hogy perceken belül megoldotta volna a kötözést, a stabil oldalfekvést és a mentők kiérkezéséig kárhelyparancsnokként adott volna utasítást a segítőknek, hogy mindenki a leghatékonyabban vegyen részt a mentésben. Teréz néninek - azaz Tompek Sándornénak - innen is jó egészséget kívánunk!

VW hajtott Skoda elé - bokortól nem látta az érkező autót az okozó Szombathelyen
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.