Szerző: Debreceni Törvényszék / Hajdú-Bihar MRFK / 112Press 2021. március 03.

Négy év börtön a 2018-ban ittasan halálos balesetet okozó sofőrnek - BMW ütközött Suzukival

Nem jogerős ítélet született egy 2018. januári baleset ügyében. Debrecen és Hajdúsámson között ütközött két gépjármű, a vétlen sofőr a helyszínen elhunyt. A korábban ittas vezetésért már elítélt sofőr ügyvédje felmentésért jelentett be fellebbezést.

Egyenetlen és csúszós, vizes úton közlekedett BMW-jével egy ittas férfi 2018. január 19-én hajnalban a 471-es számú főúton, Hajdúsámson felől Debrecen irányába.  A sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, a szakértői adatok alapján 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban közepes fokú ittas állapotából fakadó figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó pedig megpördült és áttért a szemközti forgalmi sávba.

A Debrecen felől érkező Suzuki vezetője észlelte az átsodródó gépkocsit, a balesetet azonban már nem tudta elhárítani.

A sértett gépkocsija az ütközéstől 8,2 métert lökődött hátra. A baleset következtében a vétlen, 28 éves gépkocsivezető a helyszínen életét vesztette. Az akkor 39 éves  balesetet okozó férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.  A baleset időpontjában az okozó használta, míg a sértett nem használta a biztonsági övet.

A Debreceni Járásbíróság 2021. március 2-án hirdetett határozatot. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében. Ezért a férfit 4 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is.

Halálos baleset Debrecen és Hajdúsámson között 2018. januárjában Fotó: Hajhdú Bihar MRFK

A bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott büntetett előéletű, korábban ittas járművezetés vétsége miatt már felelősségre vonta őt a bíróság, továbbá két éven belül szabálysértés miatt is eljárás volt vele szemben. Enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, mert a baleset bekövetkezése óta 3 év eltelt, valamint a sértetti közrehatást, mivel a balesetben elhunyt férfi nem használta a biztonsági övet.  

Halálos baleset Debrecen és Hajdúsámson között 2018. januárjában Fotó: Hajhdú Bihar MRFK

Az ítélet nem jogerős. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.