Barion Pixel
Szerző: 112Press /Tánczos Mihály 2022. augusztus 21.

Videó: Opel katalizátorát vágták le Szombathelyen - egy autósnak lett gyanús a földön fekvő kipufogódob

Olvasónk jelezte telefonon, hogy szerinte kivágták egy ipari terület mellett parkoló Opel katalizátorát és kérdezte, hogy erről kinek lehet szólni? Válaszunk után tárcsázta a 112-es segélyhívószámot és elmondta, hogy mit tapasztalt.

Nem sokkal később kiderült, hogy jól gondolta, a Szombathelyi Lovas utcában parkoló Opel katalizátorát levágták és elvitték. A helyszíni szemle során a rendőrök megpróbálnak minden olyan nyomot rögzíteni, ami közelebb vihet az elkövetőkhöz.
 

 

Az elmúlt időszakban Szombathelyen több katalizátortolvaj is lebukott. Legutóbb három huszonéves fiatalembert fogtak el, akik ellen dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szombathelyi Rendőrkapitányság.Ők éjszaka járták kerékpárral és kéziszerszámokkal a külterületi, vagy lakótelepi parkolókat.
 
Ellopták egy Opel katalizátorát a szombathelyi Lovas utcában
 
Az tévhit, hogy ezt az idézőjeles munkát csak férfiak végzik, néhány helyen már a lányok is bebizonyították, hogy ügyesen bánnak pl. az orrfűrésszel. Vannak családok, vagy csoportok, ahol ügyelnek arra, hogy a katalizátortolvajok ne hízzanak meg, hiszen így gyorsan és szinte észrevétlenül be tudnak csúszni az autók alá, majd nem sokkal később már a zsákmánnyal távozhatnak.
 
Ellopták egy Opel katalizátorát a szombathelyi Lovas utcában
 
A károsanyagok-kibocsátásának kezelésében fontos szerepet játszó katalizátorok nemesfémeket tartalmaznak, például platinát, palládiumot és ródiumot és ezért kedveltek a tolvajok körében.A tolvajok az alkatrész eltulajdonításával akár milliós kárt is okozhatnak egy újabb személyautóban, egy régebbi autóból ellopott katalizátor pedig sokszor megfizethetetlen kárt okoz a tulajdonosának, mivel szó szerint nincs pénze az alkatrész pótlására.
 
Ellopták egy Opel katalizátorát a szombathelyi Lovas utcában
 
A tolvajokat nem érdekli, hogy munkába járó autóról, vagy a gyerekeket, betegeket szállító járműről van-e szó, ők csak azt nézik, honnan tudnak biztonságosan és gyorsan lopni?
 
Több kérdést felvet az is, hogyan tudják leadni a lopott katalizátorokat, hiszen annak kicsi az esélye, hogy valaki hirtelen négy-öt autójából bontja el ezeket.
 
 

Ellopták egy Opel katalizátorát a szombathelyi Lovas utcában



 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.