Barion Pixel
Szerző: Budapest Környéki Törvényszék 2022. február 18.

Százhúsz (!) honvédségi jármű katalizátorát lopták el - letartóztatták a bűnöző párost

A két férfi többször bemászott a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyére és összesen 120 jármű katalizátorát lopták el, 8,6 millió forint kárt okozva. A Nagykátai Rendőrkapitányság jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája a 2022. február 18-án megtartott ülésén elrendelte a terheltek letartóztatását.

2021 júniusában társaikkal a két gyanúsított többször megjelent a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői központi telephelyére. Minden alkalommal – miután átmásztak a kerítésen és behatoltak a területre – a honvédségi telephely udvarán parkoló autókhoz mentek, amelyekből kivágták és eltulajdonították a katalizátorokat. Ezzel a módszerrel több mint 120 darab kocsit tettek tönkre és a sértettnek 8.650.000 forint kárt okoztak. 

Tekintettel arra, hogy a fiatalabb gyanúsított ellen több büntetőeljárás van folyamatban, valamint a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlyára és büntetési tételére (2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a bűntársaival való kapcsolatba lépés esetén a bizonyítást nehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

Leselejtezett járművek a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyén - Fotó: honvedelem.hu

Figyelemmel az idősebb gyanúsított előéletére, a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlyára és büntetési tételére, valamint arra, hogy állandó munkahellyel nem rendelkezik és a megélhetését feltehetően vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítja, fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye. Mindemellett szabadlábon hagyása esetén az ügyben érintett más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást is megnehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése indokolt vele szemben. 

Leselejtezett járművek a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyén - Fotó: honvedelem.hu

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. március 18-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

 

A címlapkép illusztráció. A  cikkben található fényképek forrása: honvedelem.hu


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.