Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. február 16.

Katalizátoráért borították fel a KIA személyautót Vép közelében - videó

Az elmúlt hetekben többen megálltak Vép és az M86-os autóút között, mert azt hitték, friss baleset történt. Videónkban eláruljuk, mit tudtunk meg az autóról és hogy miért akarjuk, hogy egy hónap után végre eltűnjön az út mellől.

Többször szót ejtettünk már arról, hogy nem szerencsés roncsot hagyni az út szélén baleset után, mivel elterelheti a figyelmet, illetve azok is bajba kerülhetnek, akik nem kellő körültekintéssel állnak meg, hogy megnézzék, tudnak-e valakinek segíteni. Ők ezt abban a hiszemben teszik, hogy esetleg valaki bajban van.

Először 2022. január 16-án botlottunk bele az út szélén tetejére fordult autóba, miután lehajtottunk az M86-os autóútról és elindultunk Vép irányába. A tartályok mellett felborult KIÁ-t látva nem volt kérdéses, megálljon-e a  sofőr ellenőrizni,  esett-e valakinek baja? Szerencsére sem az autóban, sem a jármű környezetében, például az árokban sem feküdt senki. Sőt, gyanúsan nem volt sodródásnyom az autó feltalálási helyéig. Ami nem véletlen.  Ugyanis nem baleset történt.

Olvasónktól február 7-én kaptunk képes üzenetet, ugyanerről a helyszínről. Ő is azt írta, hogy megállt segíteni, mert azt hitték, friss baleset történt.

olvasónk szintén megállt segíteni - ő is azt hitte, hogy baleset történt

Galériánk képei már február 11-én készültek, mivel tettünk egy kitérőt megnézni, ott van-e még a helyszínen a KIA? Ott volt.

Annyit sikerült kiderítenünk, hogy a forgalmi rendszám nélküli személyautó január elején még a kerekein állt, de ismeretlenek néhány nap múlva a tetejére fordították, majd megszabadították a katalizátorától. Innentől pedig már talán mások is vérszemet kaptak. Az ablakát betörték, az ajtókat kinyitották és a használható elemeket elvitték a járműből.

A katalizátorlopás sajnos Vas megyében sem ismeretlen fogalom. A szombathelyi rendőrök például még 2020. októberében lekapcsoltak egy autóvezetéstől már fiatal kora ellenére eltiltott 18 éves fiatalembert, aki a rendszámokat is más járműről szerezte. De nem ez volt a legfőbb probléma.  A kocsiban a járőrök katalizátorlopáshoz használt eszközöket és három jóbarátot találtak.

Huszonnyolc autó katalizátorát lopta el, vagy rongálta meg a 18 éves szombathelyi férfi Fotó: Vas MRFK

Az eljárás során a beszerzett adatok, információk, tanúvallomások alapján megállapították, hogy a szombathelyi fiatal alig másfél hónap alatt összesen huszonnyolc gépkocsi katalizátorát tulajdonította el, vagy kísérelte meg eltulajdonítani Szombathelyről. Az ügy jelenleg még folyamatban van, mivel a fiatalember a tudását más stiklikben is kamatoztatta.

Bolgárok autójából kerültek elő a Budapesten ellopott katalizátorok

Veszprém megyében bolgárok buktak le egy tíz katalizátoros autóval, amiből csak egy volt a jármű sajátja. Azokat a katalizátorokat Budapesten parkoló autókról szerezték a bűnözők, mindössze néhány nap alatt.

Bolgárok autójából kerültek elő a Budapesten ellopott katalizátorok

Végül érdekességként jegyezzük meg, hogy nem csak a félreeső helyeken leparkolt autók vannak veszélyben. 2021. augusztusában a forgalmas 86-os főút mellett Szombathely határában egy körforgalom még forgalom előtt meg nem nyitott ágában  szintén a tetejére fordult egy ott parkoló Suzuki személyautó és ha már így esett, akkor gyorsan el is tűnt a katalizátora. Mindezt az elhaladó autók mellett tette meg a munkás brigád, kicsivel később pedig valaki tárcsázta a segélyhívót, hogy baleset történt, a tetejére fordult egy személyautó. Szombathelyi tűzoltók vonultak a helyszínre, ahol kiderült, hogy szó sem volt balesetről, "csak" lopás történt.

Eltűnt a KIA Vép mellől

Több emberrel is beszéltünk a videónkban bemutatott KIÁ-val kapcsolatban, mivel szerettük volna, ha a roncs eltűnik az út mellől és nem vonja el a vezetők figyelmét, vagy nem teszi közönyössé a rendszeresen arra közlekedőket a felborult autókkal kapcsolatban. Olvasónk jelzése alapján az autó bő egy hónap után eltűnt.

Katalizátoráért borították fel a KIA személyautót Vép közelében
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.