Szerző: 112Press 2019. november 05.

Videó: Nem szabálytalan, de nem is szerencsés - lehajtott fejjel a gyalogátkelőhelyen

Egy teljesen hétköznapi felvételt mutatunk, illusztrálandó a már sokszor emlegetett kérést: a gyalogosok figyeljenek a forgalomra átkelés közben!

A szombathelyi gyalogátkelőhelynél rögzített videón semmilyen szabálytalanság, megdöbbentő, vagy rémisztő esemény nincs. Hétköznapi, sokszor látott cselekményt láthatunk. Egy idős asszony vezet át két gyereket a kijelölt gyalogátkelőhelyen.
 
 
Az asszony mindössze egyszer néz körül, amikor lelép az úttestre, utána a földre sütött tekintettel vezeti át a két gyereket a túloldalra. Arról sem bizonyosodik meg, hogy a korábban szabad, tőle legtávolabbi sávban érkezik-e jármű? Megtorpanás nélkül elé lépne akkor is, ha a jármű nem lassít.
 
z3a
 
Ha így történne, akkor nem az lenne a kérdés, hogy ki a hibás? Egyértelműen a személyautó vezetője. De számos hasonló balesetnél felvetődik, nem lehetett volna elkerülni a bamba sofőr által okozott balesetet?
 
De, nagyon sok esetben a gázolás, elütés elkerülhető lenne, ha a vétlen fél figyelné a forgalmat. Nem a földet, vagy az eget bámulná, nem a telefonját nyomkodná, hanem mindig figyelne arra a sávra is, amibe éppen belépni készül.
 
Ha látja, hogy az érkező jármű nem lassít, vagy már nem tud megállni, akkor elsőbbség ide, vagy oda, saját érdekében célszerű nem belépni a jármű elé. A "DE NEKEM VOLT ELSŐBBSÉGEM!" feliratú fejfák helyett ilyenkor marad a mérgelődés, morgolódás, káromkodás, vagy a csendes zsörtölődés. Ami után haza lehet menni, elmesélni a kalandot. Kocsi alá kerülve erre lényegesen kisebb az esély.
 
Október második felében számoltunk be egy olyan balesetről, amit egy naptól elvakított sofőr okozott, aki nem vette észre a kijelölt gyalogátkelőhelyen tartózkodó nőt és gyermeket.  A gyalogos asszony figyelte a forgalmat és észlelte a feléjük tartó autót is.
 
Erővel ellökte magától a gyereket, aki a járda szélénél elesett, de nem sérült meg. A figyelmes asszonyt elütötte az autó és csonttöréssel szállították kórházba. Ha ő nem figyel, akkor az autó a gyereket is elüti. Naponta sokan úsznak meg sérülést olyan esetekben, úgy, hogy ez nem a gépjármű vezetőjén múlik, hanem azon, hogy a gyalogos figyelt a környezetére és a forgalomra.
 
z2a
 
Mi sokadszorra is ezt kérjük a gyalogosoktól. Az úttesten végig figyeljenek a forgalomra, hiszen ez a saját érdekük is. Előre szólunk, jön a tél, a járművek fékútja megnőhet. Ezt is vegyék figyelembe, mielőtt lelépnek a járdáról az úttestre. Hasznos lehet a szemkontaktus is és egy apró intés, "köszönöm!" a megadott elsőbbségért. Ez semmibe sem kerül, de olyan gesztus, ami kicsit segít javítani a közlekedési morált.
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.