Barion Pixel
Szerző: Tánczos Mihály 2022. január 19.

Vélemény: Béna volt a TEK Szentpéterfán? Hazudtunk az eseményekről?

Különös indulatokat kavart a szentpéterfai beszámolónk a lövéseket leadó fegyveres kereséséről. Ráadásul hiába hangsúlyoztuk, hogy egyszerre két, egymástól független esemény zajlik, mégis rengetegen egybemosták azt.

Egy osztrák oldalon megállított embercsempész menekült vissza Magyarországra, miközben lövéseket is leadott. A fegyveres miatt riasztották a Terrorelhárítási Központot is, a TEK pedig nagy erőkkel vonult Szentpéterfára. A férfit végül akkor nem sikerült megtalálni. (Az illetőt két nappal később Körmenden fogták el, egy magyar rendszámú autóban utazott.)

Nagyjából erről szólt a cikkünk, videónk, amiben megmutattuk a volt határőr őrs előtt fedezékben várakozókat is. Az elmaradt elfogás miatt szitoközön zúdult a TEK-re, illetve összeesküvés elmélet is született, igaz, kicsit zavaros. Ebben mi is komoly szerepet kaptunk, mivel a bejegyzés megalkotója szerint mi a TEK felkérésére mentünk a helyszínre. Hát persze... Ezt nem is kezdjük cáfolni, mert felesleges.

TEK bevetés Szentpéterfán - Fotó: Tánczos Mihály

A hozzászólásokat olvasva az az érzésünk, hogy ezt az esetet bárki könnyen és gyorsan megoldotta volna. Csak néhány hangulatos példa:

-Ha olyan sokan vannak csak le kellett volna rohanni a területet és lőni mindenre, ami mozog

-Mire van a kutya? Beküldeni, aztán hadd marcangolja, amíg sikít az illető

-Hanggránát + villanógránát be, aztán csak ki kell vezetni a sokkos fickót

-Hőkamerás felderítőrobottal + drónnal gyorsan átkutatható a terület, ha meg már beazonosították a helyszínt, akkor  protokoll alapján elfogni, vagy lelőni.

És így tovább.

A TEK SZentpéterfán Fotó: Tánczos Mihály

A lényeg, hogy egy fűtött szobából, kényelmes székből sokan gyorsan megoldották volna a konfliktust. A valóság azonban nem Hollywood, ahol a hős rendőr a negyedik "bekapott" lövés után is megállíthatatlanul halad a rosszfiú felé és csak az arcán látszik a nagy fájdalom, meg sántít egy kicsit a szétlőtt lábával.

Aki menekülés közben emberre lő, az valószínűleg sarokba szorítva sem várja ölbe tett kézzel a rendőröket. A TEK sem biorobotokból áll, akiket kilövésük után leselejteznek és a kutyának sem hiányoznak. Bármilyen furcsa is néhány hozzászólónak, de nekik is van családjuk, akik haza várják a veszélyes konfliktusokba vezényelt szerettüket.

A keresés befejezése után, távozás előtt a határőr őrs udvarán
Talán az sem meglepő, hogy egy település közepén senkinek nem hiányzik egy fegyveres összecsapás.

Idézünk egy 2020. októberében, Győr-Moson-Sopron megyében történt, halállal végződött esetet, ahol egy rutin jellegű elfogás történt volna, de ez a példa is jelzi, hogy a rendőrök sem tudják soha, mi vár rájuk a következő pillanatban.

A rendőrök nem tudhatják, mi vár rájuk egy riasztás helyszínén Fotó Tánczos Mihály

Az embercsempész ugyanis fegyverrel és kézigránáttal a kezében menekülni kezdett. Egyes pletykák szerint amikor kibiztosította a kézigránátot, akkor egy rendőr rálőtt, mire az embercsempész főbe lőtte magát. A pletykát sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, az biztos, hogy a kézigránát felrobbant az embercsempész mellett és a maroklőfegyver is valódi, "éles" volt, a menekülő pedig elhalálozott.

De vissza Szentpéterfára. Mivel a TEK nem állomásozik a településen, így Szombathelyről, Győrből és más településről érkeztek a faluba. Tehát nem ők látták, hogy a fegyveres besétál a gazos, romos őrsre, hanem ezt az információt kapták, hogy feltehetőleg ott rejtőzik.

A volt határőr őrs udvara
Arról, hogy mi zajlott az őrs területén, illetve a szomszédos házaknál nem tudtunk beszámolni, mivel  nem mehettünk a közelbe, így valószínűleg olyasmit is "számon kért" néhány hozzászóló, ami valójában megtörtént, de nem kötötték az orrunkra. (A rendőrségi kommunikáció tapasztalatunk alapján a legtöbb esetben nem segíti a sajtót, azzal ugyanis nem vagyunk kisegítve, hogy a részletes kérdéseinkre egy mondatos válasz érkezik, miszerint "hatósági eljárás zajlott". A TEK-et nem kerestük meg az esettel kapcsolatban.)

A TEK páncélozott Toyotája a szentpéterfai szennyvíztelep mellett
A TEK emberei a szükségesnek ítélt felderítés után vizsgálták át a több romos épülettel rendelkező területet és ott nem találták meg a keresett férfit. Ahogy írtuk, sok rendőrautó is cirkált a településen és környékén, amelyekből kiszúrták volna az egyedül menekülő fegyverest. Az illető pedig jól tudhatta, hogy egy faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, nincs esélye az elvegyülésre, így a lehető leggyorsabban el kellett hagynia a számára veszélyes terepet. Ettől még előfordulhat, hogy valamelyik portán, melléképületben, veremben húzta meg magát, elrejtőzve a hőkamera elől, de valószínűbb, hogy valahol felvették a segítői.

A TEK drónnal is kereste a fegyverest
Jó eséllyel a rendőrség már ismeri a személyazonosságát, így továbbra is rejtőzködnie kell, vagy már elhagyta az  országot.  (Frissítés: A rendőrség elfogta a férfit, akinek valóban ismerték a személyazonosságát és keresték is.)

Van sapkája, nincs sapkája

2013-ban Szombathelyen azért kritizálták a rendőröket, mert célzott lövést adtak le egy beteg emberre. Az illető a kora reggeli órákban érkezett a pszichiátriához és egy kamu történettel jutott be. Az épületre ezután gázolajat locsolt (feltehetőleg hiányos ismeretek miatt), majd azt megpróbálta meggyújtani. A kiérkező rendőrök felszólították, hogy fejezze be, de fegyvert rántott és a rendőrökre lőtt.

Kórházba szállítják a szombathelyi pszichiátrián meglőtt ámokfutót Fotó Tánczos Mihály
A járőrparancsnok viszonozta a tüzet, de az ő fegyvere nem gáz-riasztó fegyver volt, így a gyújtogató a testét ért harmadik lövés után összecsuklott. Túlélte az esetet. Ahogyan azt akkor megírtuk, aki rendőrre fegyvert fog, vagy rálő, annak számolnia kell a következményekkel. Ilyenkor a rendőrnek sincs ideje mérlegelni, hogy az a fegyver vajon milyen fegyver, vagy a fegyveres vajon épelméjű-e? A saját és mások élete a tét.

Nem vették teljesen komolyan a fenyegetést

Tudunk példát mutatni arra is, amikor nem gondolták a rendőrök, hogy az általuk ismert férfi beváltja a fenyegetést. A Győr-Moson-Sopron megyei Téten 2008. januárjában kezdett ámokfutásba egy korábbi élsportoló, aki először összeverte a munkatársnőjét, majd a szülői ház ablakából fenyegetőzött és rálőtt a rendőrökre, egyikőjüket súlyosan megsebesítve.

Szitává lőtt rendőrautó, még határőrség felirattal 2008-ban, Téten Fotó Tánczos Mihály

Az elsőként helyszínre érkező és az integrációt követően még HATÁRŐRSÉG feliratot viselő rendőrautót 37 lövés találta el, egy másik rendőrautót kevesebb.

A rendőr súlyosan megsérült, a lövöldöző főbe lőtte magát Fotó Tánczos Mihály

Egy gellert kapott lövedék egy helyszínre érkező mentőápolót is eltalált. A rendőrök nem viszonozták a tüzet, tekintettel a házban tartózkodó szülőkre. Az épületbe behatolás előtt B.László főbe lőtte magát és meghalt. Ismerősei, szülei nem tudták,  hogy van fegyvere.

Tudták, hogy fegyvereshez mentek, de nem gondolták, hogy lőni fog

Az emlékezetes bőnyi esettel kapcsolatban az egyik tárgyaláson elhangzottakat ajánljuk olvasóink figyelmébe (ide kattintva olvasható). A rendőrök tudták, hogy a házkutatással érintett személynek fegyverei vannak, csak nem gondolták, hogy azt használni is fogja. Egy rendőrtiszt meghalt, a lövéseket leadó férfit végül a lövöldözéskor riadóztatott TEK hozta ki a házból, élve.

Keverték az eseteket

A szentpéterfai bevetésnél élő bejelentkezésünkben elmondtuk, cikkünkben pedig leírtuk, hogy egy Renault személyautót vezető embercsempész a településen belefutott a fokozott rendőri ellenőrzésbe és elfogták.

Elfogott migránsok Szentpéterfán - Fotó Tánczos Mihály

Sokan ennek ellenére ezt úgy értették, hogy a keresett fegyverest fogták el. A hozzászólások között még most is több ilyen olvasható (bár néhányat időközben a bejegyzés írója törölt). Bevalljuk, az kifejezetten rosszul esett, amikor emiatt hazugnak tituláltak minket, vagy azzal poénkodtak, hogy mi magunk sem tudjuk, elfogták-e az illetőt, vagy nem.

Renaultból kerültek elő migránsok Szentpéterfán
Rendszeresen kérjük, hogy a cikkeink hozzászólásainál kerüljék olvasóink az aktuálpolitikai csatározásokat, mivel nincs szükségünk a sárdobálásra. Számos egyéb helyen ez könnyen megtehető. A szentpéterfai esetnél többen figyelmen kívül hagyták a kérést. (Ezeket az üzeneteket sem töröltük, mivel tiszteletben tartjuk olvasóink véleményét, de a kérést továbbra is fenntartjuk.)

Lövedékálló mellényben forgalmat irányító rendőr Szentpéterfán - Fotó: Tánczos Mihály
Több kritikát kaptunk a lövedékálló mellény kifejezés miatt is, mert az a hozzászóló szerint valójában golyóálló mellény. Ez nagyjából olyan, mint ha a gyalogátkelőhely kifejezést helytelenítené valaki, mert ő azt zebrának ismeri. (Majd jön egy másik olvasó, aki kifejti, hogy az nem gyalogátkelőhely, hanem gyalogosátkelőhely, mert nem gyalogok, hanem gyalogosok kelnek át rajta, a zebra pedig egy emlős stb.)

Tudjuk, hogy  sok olvasót nem győzünk meg a fentiekkel, csak azt szeretnénk elérni, hogy a sommás vélemények beírása előtt néhányan gondolkodjanak el a leírtakon és ezt is vegyék figyelembe a véleményük megalkotásánál, ne csak a filmekben látottak alapján írják meg, mit kellett volna tenni.

Hozzászólni az alábbi Facebook bejegyzésünk alatt lehet:

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.