Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. november 01.

Vakon tájékozódva kellett feladatot végrehajtani a szombathelyi hivatásos tűzoltóknak

A korlátozott látási viszonyok közötti beavatkozásokkal kapcsolatban jutottak hasznos információkhoz a szombathelyi hivatásos tűzoltók a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének jóvoltából. A tűzoltók betekintést nyerhettek a látáskorlátozottak mindennapjaiba és gyakorlati foglalkozás keretében próbálhatták ki, hogy a látás hiányában hogyan lehet feladatokat végrehajtani.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A nem mindennapi foglalkozás célja kettős volt, egyfelől, hogy a tűzoltók betekintést nyerjenek a látásukban korlátozott emberek mindennapi tevékenységébe és azokat a kihívásokat is megismerjék, amelyekkel ezek az emberek nap mint nap találkoznak.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A másik cél az volt, hogy a tűzoltóknak segítséget nyújtsanak abban, hogy korlátozott látási viszonyok között, a beavatkozások alkalmával hogyan tájékozódjanak.  Mindezt annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak beavatkozni és azokat az embereket, akik bajba jutottak biztonságba tudják helyezni.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke a foglalkozás alkalmával bemutatta azokat a mindennap használatban lévő eszközöket, amelyek megkönnyítik a vakok napjait, többek között beszélő lázmérőt, gyógyszer félbevágót, vonalzót, mérőszalagot, nagyítót, zoknicsipeszt, beszélő cukorszintmérőt, mérleget és színazonosító készüléket. Ezt követően az egyesület egyik tagja tűzoltó védőfelszerelésben, míg egy tűzoltó pedig látási viszonyok mellőzése mellett próbálhatta ki, hogyan lehet eljutni egy magadott pontba és ott feladatot végrehajtani.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlati feladatot egy beszélgetés követte, melynek alkalmával a tűzoltók is feltehették kérdéseiket az egyesület tagjainak. A találkozó több szempontból is hasznos volt, ugyanis a tűzoltók sok olyan hasznos tanáccsal lettek gazdagabbak, amelyet fel tudnak használni a beavatkozások alkalmával, de mindemellett a vak emberek mindennapjaiba is betekintést nyerhettek.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Vas megyei tűzoltókat rendszeresen tesztelik extrém körülmények között, így például a Csénye-Újmajorban található földalatti objektumban. Itt pszichikai szituációs feladatokat kell megoldaniuk korlátozott látási viszonyok és rendkívül zavaró hanghatások között. Az alábbi videó megtekintése epilepsziások és pánikbetegek részére szigorúan ellenjavallt!

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.