Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2018. október 30.

Valós körülmények között próbálhatták ki magukat a tűzoltók Ausztriában

Tűzszimulációs épületben, a "BRAND-HÁZ"-ban gyakoroltak vasi és győr-moson-soproni tűzoltók az ausztriai Eisenstadtban. A tréningen valóságosnak megfelelő környezetben gyakorolhatták a zárt térben térben keletkezett tüzek oltását is.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindhárom parancsnokságáról, így a Sárvári, Szombathelyi és a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról tizenöt tűzoltónak adódott alkalma, hogy mindennapi helyzetet szimuláló körülmények között tanuljanak és kipróbálják magukat az ausztriai eisenstadti kiképzőbázison. 

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A közös, osztrák és magyar EU-s projekt keretein belül 2010-2011. évben 2,8 millió euróból felépített „BRAND-HÁZ” kitűnő alkalmat nyújtott az egyes helyszíneken, a hozzájuk kapcsolódó számítógépes program segítségével, a minél valósághűbb szoba, konyha, garázs és lakóháztüzek zárt térben történő oltásához.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlat során számítógépes szoftver figyelte a kijuttatott oltóanyag mennyisége mellett az oltás megfelelő kivitelezését is a szakszerű végrehajtást. A szóbeli értékelést a „Brand-Házat” ismerő, gyakorlott Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltósági felügyelők, trénerek értékeltek.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A helyiségek hőmérsékletérzékelőkkel, a látást korlátozó füstgenerátorokkal és gázérzékelőkkel vannak felszerelve. Az egy napos tréning során a tűzoltók gyakorolhatták a zárt terekben, elektromos berendezések közelében keletkezett tüzek oltását, ezzel újabb tapasztalatokkal gazdagodva az otthon jellegű tűzesetek beavatkozásához.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az október 29-i képzést követően a tűzoltók a kiképző bázis egészét is megtekinthették.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlatok sora itt nem ért véget, ugyanis a tűzoltók még idén két alkalommal kapnak lehetőséget arra, hogy ellátogassanak a speciális gyakorlóhelyre, így fejleszthessék tudásukat, amely nagyban segíti majd a beavatkozások alkalmával munkájuk hatékonyságát.

Kapcsolódó képgalériák


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.